IJskoud de beste wintertips voor je huisdier

februari 7, 2020

IJskoud de beste wintertips voor je huisdier

Hoewel we in Nederland dit jaar niet echt een strenge winter hebben, heeft het de afgelopen nachten toch wel wat gevroren. Strooiwagens gaan weer op pad, ijskrabbers halen we tevoorschijn, we checken of het ijs al dik genoeg is om te schaatsen en trekken onze handschoenen aan en doen onze sjaals om. Want ja, die kou kan dan wel even goed zijn voor de natuur en tegen de bacteriën en ziektekiemen maar het is soms toch wel weer even wennen, brrr. We doen er dus van alles aan om zelf geen ‘last’ te hebben van de kou maar hebben onze huisdieren er eigenlijk ook last van? En zo ja, wat kunnen we hier tegen doen? Hieronder enkele tips gezien op reaaldierenzorg.nl.

Samantha Surquin 9Pas op voor zoutvergiftiging – Heel fijn tegen het geglibber, die strooiwagens, maar de pekel blijft kleven aan de poten van onze huisdieren. Wanneer je dier zich nadat het buiten is geweest gaat wassen, likt het de pekel op. Als er te veel pekel wordt opgelikt kan dat fatale gevolgen hebben. Maak bij binnenkomst de poten dus goed schoon met lauw water.

Controleer de voetzooltjes – Pekel heeft daarnaast nog een nadeel voor onze dieren: het kan de voetzooltjes irriteren. Ook kan sneeuw zich als een balletje tussen de voetzooltjes vormen. Hierdoor wordt lopen pijnlijk en ook het verwijderen van de balletjes kan pijnlijk zijn omdat deze keihard worden. De pootjes insmeren met speciale Potenwax of gewoon Vaseline voordat je naar buiten gaat helpt dit voorkomen. Ook lange haren tussen de zooltjes wegknippen helpt voorkomen dat de sneeuw zich kan hechten.

Laat jouw hond niet op het ijs en houd voor je kat de dooi in de gaten – Hoe leuk wij het zelf ook vinden om over het ijs te glijden, voor je hond is dit geen goed idee. Je hond kan gemakkelijk uitglijden met een mogelijke blessure aan gewrichten, spieren en botten tot gevolg. Ook kan je hond door het ijs zakken. Het is verstandig om je hond tijdens een wandeling in de buurt van ijs toch even aan te lijnen om problemen te voorkomen. Je kat is gewend dat je op ijs kunt lopen en heeft niet in de gaten wanneer de dooi inzet. Houd je kat dan ook binnen wanneer het gaat dooien zodat je kat niet door het ijs kan zakken.

Pas op voor je kat met wegrijden met de auto – Katten zoeken plekjes op om op te warmen en gaan daarom graag op de motorkap van een auto liggen. Sommige katten gaan nog een stapje verder en gaan op de banden, onder de auto of zelfs ergens tussen liggen. Maak altijd even extra geluid voordat je daadwerkelijk gaat rijden.

Zorg dat je hond warm blijft – Onze handschoenen en sjaal geven ons warmte maar de meeste mensen hebben deze niet voor hun hond. Honden met een korte vacht of kale buik koelen snel af maar ook honden met een lange vacht hebben kans om onderkoeld te raken. Door sneeuw in de vacht dat gaat smelten wordt je hond snel nat en koud. Blijf daarom niet te lang stilstaan als je de buurvrouw tegenkomt tijdens het uitlaten maar blijf lekker in beweging samen!

Zorg dat je kat altijd ergens kan opwarmen – Een kat die graag naar buiten gaat moet dit in de winter ook zeker doen. De vacht wordt dikker waardoor er een betere bescherming is tegen de koude temperaturen. De dikke isolerende vacht heeft als nadeel dat als deze nat wordt, het lichaam snel afkoelt. Zorg dus dat je kat altijd ergens naar binnen kan om op te warmen. Als je kat ook graag buiten slaapt is het belangrijk om een hoog, droog en windvrij plekje te hebben.

Is het niet gelukt je dier lekker warm te houden en heb je het idee dat ‘ie het toch wel heel koud heeft? Herken dan de symptomen van bevriezing;

  • Aline3De oren, poten en staart voelen koud aan
  • Aanraking van oren, poten en staart is pijnlijk
  • Je dier is slomer dan normaal
  • Je dier rilt
  • De haren staan rechtop over het hele lijf
  • Je dier is gedesoriënteerd

Herken je deze verschijnselen?

  • Breng je dier dan zo snel mogelijk naar een warme plek
  • Neem contact op met je dierenarts
  • Wikkel je dier in een voorverwarmde deken
  • Laat je dier lauwwarm water drinken

                                                                                                                                                                                                                                        

Je binnenkat zal niet zo snel bevriezing oplopen maar ook voor haar of hem hier wat tips:

Zorg dat je kat niet op de tocht ligt – Slaapt je kat normaal in een mandje op de vloer? Probeer de slaapplaats dan nu wat hoger te maken om tocht te voorkomen

Maak het je oude kat gemakkelijk – Oudere katten hebben tijdens de winter soms wat last van stijve spieren en gewrichten. Door wat extra opstapjes te plaatsen waar nodig maak je het voor je kat comfortabeler.

Houd je kat binnen tevreden – Houd je je buitenkat toch binnen tijdens de wintermaanden? Kies dan een goede plek voor de kattenbak, niet in buurt van het eten en drinken. Zorg er ook voor dat er voldoende speeltjes in huis zijn zodat je kat zich niet kan vervelen en dat je een krabpaal in huis hebt om te voorkomen dat je kat de bank gaat gebruiken als krabpaal!

Op de site van Reaal Dier en Zorg kun je ook terecht voor nog meer algemene weetjes en tips.

 

 

Algemeen nieuws, Nieuws Gezelschapsdieren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *