Laboratorium

In ons eigen laboratorium op de praktijk in Barneveld bieden wij een breed scala aan onderzoeken aan.
Wij kunnen ontlastingsonderzoek en urineonderzoek uitvoeren. Wij kunnen veel bloedonderzoek op onze in-huis apparatuur, u heeft in de meeste gevallen nog dezelfde dag de uitslag van het bloedonderzoek. Daarnaast kunnen wij ook bacteriologisch onderzoek doen van verschillende weefsels; we gaan op zoek naar de bacterie die de ziekte veroorzaakt en onderzoeken welk antibiotica het beste ingezet kan worden.

ONZE SERVICE

  • Aandacht voor u en uw huisdier
  • 24/7 bereikbaar voor spoed

  • Ruime diagnostische mogelijkheden

  • Ruime chirurgische mogelijkheden

  • Kat vriendelijke praktijk

  • Beste Baasje zorgprogramma
  • Mogelijkheid tot huisbezoek

Lees meer

ONDERZOEKEN

Soms adviseert de dierenarts een urineonderzoek van uw hond of kat. Een urineonderzoek kan een blaasontsteking of een stofwisselingsstoornis aantonen. Daarnaast geeft een urineonderzoek ook veel informatie over de werking van de nieren. 

Voor het opvangen van de urine van uw hond of kat hebben wij een informatiebrief gemaakt die u hier kunt bekijken: Een enkele keer is het nodig om steriel urine te verkrijgen bij uw hond of kat. Hierbij wordt er onder begeleiding van de echo met een dun naaldje rechtstreeks uit de blaas urine afgenomen. 

(Bij het onderzoek van de urine wordt er onder andere gekeken naar de kleur, troebelheid van de urine en wordt het soortelijk gewicht van de urine bepaald. Ook wordt er aan de hand van een teststrip en microscopisch onderzoek gekeken naar ontstekingscellen, bloed, eiwit, glucose en enkele andere parameters. Deze onderzoeken samen geven een zo volledig mogelijk beeld van de urine.) 

Indien uw hond of kat last heeft van diarree of andere darmklachten kan dat aanleiding zijn om een ontlastingsonderzoek uit te voeren. Hierbij wordt er met microscopisch onderzoek gekeken of er bepaalde endoparasieten (haak-, spoel- en lintwormen) in de ontlasting voorkomen. Ook kan er door middel van een sneltest worden gekeken of de ééncellige parasiet (giardia) voorkomt. Ook kunnen wij een speciale test (de Baermann test) uitvoeren om de longworm aan te tonen. 

Voor het ontlastingsonderzoek hebben wij het liefst zo vers mogelijke ontlasting. 

Aan de hand van het consult en het klinisch onderzoek dat is uitgevoerd, kan er worden bepaald dat er een bloedonderzoek moet worden uitgevoerd. Hierbij wordt uitgebreid de orgaanfunctie en bloedcellen beoordeeld. Dezelfde dag hebben wij de uitslag van het bloedonderzoek. Het bloedonderzoek kan bijdragen aan het vaststellen van een diagnose. 

Bij iedere patiënt die onder narcose moet worden gebracht, voeren we een volledig lichamelijk onderzoek uit. Een bloedonderzoek kan een beter beeld van de gezondheidstoestand van uw huisdier geven, voordat we hem/haar onder narcose brengen. Op deze manier kan de dierenarts kiezen voor een aangepaste anesthesie voor uw dier. 

Bacteriologisch onderzoek maakt het mogelijk om bacteriën te kweken uit verschillende soorten weefsels. Dit kan gaan om huidwonden die bacterieel geïnfecteerd zijn, om lastig te behandelen oren, of om te kijken of er bacteriën in de urine aanwezig zijn. Aan de hand van de bacteriekweek kan ons laboratorium ook nog de gevoeligheid van deze bacteriën voor bepaalde antibiotica bepalen. Op deze manier kan een zo juist mogelijke behandeling worden ingesteld.