Patiënt van de maand september 2019 – Sjimmy met een neussonde

oktober 24, 2019

Patiënt van de maand september 2019 – Sjimmy met een neussonde

Sjimmy  is een lieve kater van 9.5 jaar oud. Hij kwam op het spreekuur omdat hij niet wilde eten en steeds meer timide werd. Tijdens het onderzoek was te zien dat het achter in zijn keel vurig en gezwollen was. Ook lukte het niet meer goed om een heldere “miauw” te produceren. Bij het bloed en urine onderzoek werd er geen verklaring gevonden waarom hij niet wilde eten. Omdat Sjimmy door het slechte eten en drinken ook wat uitgedroogd raakte, is er een infuus geplaatst en werd ondersteunende medicatie gegeven. Helaas hielp dit onvoldoende, Sjimmy wilde nog steeds niet eten. Daarom is in overleg met de eigenaren besloten om een  neussonde te plaatsen.

NaamloosKatten kunnen, in tegenstelling tot mensen en honden, erg slecht tegen niet eten. Ze moeten dus elke dag eten. Als een kat niet eet komt hij/zijn in een negatieve spiraal terecht.  Ze worden misselijk van een lege maag en hierdoor willen ze niet eten. De afbraak van vet voor energie verloopt bij een kat niet zo optimaal als bij andere diersoorten. Als er niet wordt gegeten, wordt er vet naar de lever getransporteerd zodat dit omgezet kan worden tot energie. Bij katten gebeurd dit laatste stapje heel slecht, waardoor vet in de lever wordt opgeslagen. De lever van een kat kan hierdoor snel vervetten, waardoor deze niet meer goed functioneert. De toename van vet in de lever maakt dat katten nog misselijker worden en dan is het cirkeltje rond. Hoe sneller dit doorbroken wordt, hoe sneller de kat weer opknapt en zich beter gaat voelen.

Een neussonde is een dun flexibel slangetje dat via de neus, keel en slokdarm uiteindelijk tot in de maag komt. Deze kan wakker geplaatst worden, de meeste katten accepteren dit heel goed. Door deze sonde kan voeding en vloeibare medicatie gegeven worden. Katten kunnen met de slangetje ook nog gewoon zelf eten als ze weer trek krijgen, wat met medicatie en voer ook wordt gestimuleerd. De sonde kan enkele dagen tot een week blijven zitten tot dat ze zelf weer voldoende eetlust hebben.

Helaas hebben we bij Sjimmy niet duidelijk kunnen vinden waardoor hij niet wilde eten, maar hoogstwaarschijnlijk is het een flinke keelontsteking geweest. Door de medicatie en de rust die zijn keel heeft gehad omdat hij zelf niet hoefde te eten en drinken, is Sjimmy weer goed hersteld. Ondertussen mauwt hij weer als vanouds!

Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *