Patiënt van de maand november

januari 4, 2018

Patiënt van de maand november

Lee is een kitten van 12 weken oud die helaas nog niet snel genoeg bleek. Hij glipte nog net met de eigenaar mee door de deur, maar zijn staartje kwam ertussen. De eigenaren belden ons direct, want het zag er niet goed uit. Gelukkig ging het met Lee goed, maar een deel van zijn staart waas er helaas af.

file1Een staart heeft naast de huid weinig weefsel om de staartwervels heen liggen. Doordat een deel van de staart eraf was, keken we tegen de laatste staartwervel aan. Het was een open wond.

Als een wond ontstaat op straat of in huis, of door een ander dier, hebben we altijd te maken met een “vieze wond”. Dit betekent dat er altijd bacteriën bij betrokken zijn en dat de wond dus flink ontstoken en geïnfecteerd kan raken. Dit zorgt er voor dat het veel pijnlijker is, maar ook is het veel gevaarlijker, omdat zo’n infectie zich kan gaan verspreiden door het hele lijf.

Doordat de staart zo ernstig beschadigd was, hebben we besloten om het laatste deel van de staartwervel te amputeren zodat we de wond weer konden sluiten en er een normale, maar kortere staart van hebben kunnen maken.

Lee is naar huis gegaan met antibiotica en een pijnstiller. Na 10 dagen mochten de hechtingen er uit en begonnen de haartjes alweer een beetje te groeien. Lee past hopelijk in de toekomst wat beter op als hij nog snel door de deur wil. Gelukkig kan hij met een korte staart nog een onbezorgd kattenleven hebben.

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *