Patiënt van de maand november 2019 – Polly; een reus met een probleem

december 21, 2019

Patiënt van de maand november 2019 – Polly; een reus met een probleem

Polly is een Duitse Reus van ruim 6 jaar oud, afkomstig uit het asiel. Zij kwam op het spreekuur omdat ze wat magerder werd nadat zij onder narcose was geweest voor sterilisatie. Eerder op de praktijk was zij 6,5kg, nu woog ze nog maar 5,5kg. Ze at heel erg goed, ook haar ontlasting was keurig. Er waren verder dus eigenlijk geen problemen te merken.

IMG_0145Als konijnen afvallen kunnen er een aantal problemen zijn. Het gebit van een konijn groeit levenslang door, als ze goed hooi eten slijten ze de tanden en kiezen weer af. Soms zijn er afwijkingen aan het gebit, waardoor de elementen scheef afslijten en er haken kunnen ontstaan. Meestal wordt dan opgemerkt dat ze slechter gaan eten, de haakjes prikken namelijk in de wangen of de tong. Het gebit van Polly zag er keurig uit, hier lag het dus niet aan.

Vrouwelijke konijnen kunnen op latere leeftijd een tumor in de baarmoeder krijgen. Vaak worden er aan het begin weinig klachten gezien, maar kunnen ze wel afvallen. Een tumor vraagt enorm veel energie. Polly was echter gesteriliseerd, waarbij haar eierstokken en baarmoeder verwijdert waren. Een tumor aan haar baarmoeder was dus ook niet mogelijk.

Omdat er verder geen afwijkingen waren bij Polly blijft er dan 1 vervelende aandoening over, namelijk E.cuniculi. Het feit dat ze begon af te vallen nadat zij onder narcose was geweest paste goed in dit plaatje.

E.cuniculi is een vervelende parasiet die voorkomt bij konijnen. Heel veel konijnen dragen deze parasiet bij zich, maar meestal worden ze er niet ziek van. Op het moment dat de afweer van een konijn wat slechter is, dan kan E.cuniculi zijn kans grijpen en ervoor zorgen dat het konijn ziek wordt.

Een slechtere afweer kan een konijn krijgen doordat ze bijvoorbeeld een andere ziekte onder de leden hebben, stress hebben of omdat ze onder narcose zijn geweest.

E.cuniculi kan tot verschillende ziektebeelden leiden, wat het een lastige parasiet maakt. Het kan leiden tot:

– hersenproblemen: bijvoorbeeld een scheve kop of omvallen

– verlamming van de achterpoten

– blaas of nierproblemen: ze kunnen urine lekken of heel veel drinken en plassen

– oogproblemen: staar, verkleuring van de iris of verdikkingen van het oog

– vermageren zonder duidelijke andere oorzaak

 

IMG_0272Het is lastig om E.cuniculi te bewijzen bij konijnen, omdat veel konijnen drager zijn, hebben zij ook afweerstoffen in hun lichaam. De meeste ziektes behandelen we als er een diagnose is gesteld. Maar bij een verdenking op E.cuniculi, dan behandelen we dit tot het tegendeel bewezen is.

De behandeling van E.cuniculi is afhankelijk van welke verschijnselen het konijn laat zien.

Konijnen kunnen elkaar besmetten als zij deze parasiet bij zich dragen. Aangezien Polly samen woont met nog 3 konijnen is het belangrijk haar zo snel mogelijk te behandelen en haar hokgenootjes ook.

Gelukkig vonden ze alle vier de medicijnen lekker als ze door een beetje baby wortelpuree werden gemengd.

Na 2 weken zat Polly alweer bijna op haar oude gewicht, wat de diagnose dus bevestigde. Helaas raken we de parasiet nooit helemaal kwijt, de medicatie brengt E.cuniculi weer in slaap. Voor de toekomst is het dus belangrijk in  de gaten te houden wanneer er stress momenten komen, zodat Polly vooraf al behandeld kan worden en ze niet opnieuw ziek gaat worden.

Algemeen nieuws, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *