Patiënt van de maand mei 2019 – knieoperatie Bram

juni 10, 2019

Patiënt van de maand mei 2019 – knieoperatie Bram

Bram is een ontzettend lieve Bordeaux Dog van ruim 7 jaar, een flinke vent van 54kg. Hij kwam op het spreekuur omdat hij kreupel liep met zijn linker achterpoot.

file-9Al snel bleek tijdens het consult dat hij zijn voorste kruisband had gescheurd. De voorste kruisband is belangrijk om de knie stabiel te houden. Als deze kapot is, dan schuift tijdens het lopen het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen, wat een naar en pijnlijk gevoel oplevert voor de hond.

Als je hier lang mee door loopt, dan kan het continu bewegen in de knie leiden tot de vorming van artrose. Dit is op den duur pijnlijk en daar kunnen we helaas weinig tegen doen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk de knie weer stabiel te maken, zodat het onderbeen niet meer kan verschuiven.

 

Bram is een flinke hond, daarmee moet de knie ook wel flink wat gewicht aan kunnen. Gelukkig is hij geen enorme wildebras meer, wat nog meer zou vragen van het kniegewricht.

file-8file1-1Om zijn knie te herstellen is er gekozen voor een operatie genaamd MMP. Bij deze operatie wordt er een wigje geplaatst in het scheenbeen. Hierdoor komt de kniepees op spanning te staan, zodat het onderbeen druk krijgt vanaf de voorkant. Op deze manier is het kniegewricht weer stabiel.

 

Een aantal weken na de operatie kwam Bram op controle, op de röntgenfoto’s was er goed herstel zichtbaar van de knie waardoor hij weer hij zijn poot weer meer mocht gaan belasten.

Zo kan hij weer lekker mee sjokken met zijn baas.

 

Algemeen nieuws, Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *