Patiënt van de maand maart 2019 – Een steengoede afloop..

april 12, 2019

Patiënt van de maand maart 2019 – Een steengoede afloop..

SuusDe afgelopen maand is poes Suus bij ons geweest omdat zij moeite had met plassen. Ze ging veel vaker naar de bak, druppelde en er zat ook wat bloed bij de urine. Suus is een lieve lapjeskat van 11 jaar.

Blaasproblemen komen regelmatig voor bij katten. Suus is een poes, maar vooral bij katers kan dit grote problemen geven wanneer bloedpropjes, gruis of klompjes weefsel vastlopen in de plasbuis. Een kater die niet kan plassen maar dit wel probeert is een spoedgeval!

We beginnen bij blaas/plasproblemen vrijwel altijd met een urineonderzoek. Een urineonderzoek is noodzakelijk voor een juiste behandeling van plasproblemen. We willen weten of er bacteriën, bloed en/of kristallen aanwezig zijn in de urine. Kristallen (blaasgruis) in de urine zijn bij katten regelmatig de oorzaak van een blaasontsteking.

Blaassteen ingezoomdHet ontstaan van kristallen heeft meestal met de voeding te maken. De voeding bepaald de zuurtegraad  van de urine, bij te weinig zure urine (hoge pH) kunnen kristallen neerslaan. Ook de hoeveelheid Magnesium en Calcium in de voeding kunnen een rol spelen. Als deze kristallen gaan samenklonteren kunnen ze een blaassteen vormen.

Aangezien Suus maar niet wilde plassen op de speciale niet-absorberende  korrels om haar urine te onderzoeken, maakten we een afspraak voor het aanprikken van de blaas onder echobegeleiding. Hiermee halen we met een klein naaldje (steriel) wat urine rechtstreeks uit de blaas. Met de echo kregen we de blaas goed in beeld, en zagen een grote structuur die bijna de hele blaas opvulde. Suus bleek een blaassteen te hebben! Op de röntgenfoto zien we deze duidelijk zitten.

Blaassteen Suus

 

Geen wonder dus dat het plassen niet zo gemakkelijk ging.

Met een speciale voeding  hebben we geprobeerd de steen ‘vanzelf’ te laten oplossen. Dit bleek helaas niet voldoende effect te hebben, dus was een operatie noodzakelijk om de steen uit de blaas te verwijderen.

Suus kan gelukkig weer opgelucht naar de kattenbak.

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *