Patiënt van de maand juli 2019 – grasspriet in keel Casper

augustus 20, 2019

Patiënt van de maand juli 2019 – grasspriet in keel Casper

IMG_4951Casper is een prachtige kat, die graag buiten komt. Hij zit geregeld op grassprieten te kauwen. Elk jaar komen de eigenaren met hem langs met dezelfde klachten: niezen en rochelen. Ze hadden dan zelf ook al door wat er waarschijnlijk aan de hand zou zijn, namelijk een grasspriet in zijn keel.

Katten eten geregeld gras, dit eten ze onder andere om makkelijker te kunnen braken, zodat ze haarballen kwijt kunnen raken. Als een haarbal uitgebraakt wordt, moet het gras meekomen en via de bek naar buiten gaan. Soms lukt het niet om een grasspriet goed door te slikken. Ook kunnen grassprieten blijven plakken als een haarbal uitgespuugd wordt. Een grasspriet heeft kleine weerhaakjes, waardoor deze aan het gehemelte kan blijven plakken. Ook kan deze door de kleine weerhaakjes verder naar boven worden gewerkt en zo in de neusholte terecht komen, waardoor de grasspriet in de bek niet meer zichtbaar is.

file-16De klachten die zo’n grasspriet kunnen geven zijn braken of kokhalzen, niezen, niet willen eten, neusuitvloeiing een bloedneus of met de kop gaan schuren dan wel krabben aan hun kop.

Helaas is het niet mogelijk om een grasspriet die achterin de keel of neusholte vastgeplakt zit wakker eruit te halen. Ook Casper moest hiervoor dus even slapen. Een grasspriet verwijderen moet erg voorzichtig, omdat deze snel kunnen breken. Bij Casper bleek er niet 1, maar 2 flinke grassprieten in zijn neusholte vast te zitten.

Gelukkig hebben we de grassprieten in zijn geheel kunnen verwijderen. Casper voelde zich hierna al snel weer een stuk beter.

Algemeen nieuws, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *