Patiënt van de maand Januari 2015

januari 29, 2015

Patiënt van de maand Januari 2015

29-01-2015pup januari

Tijdens onze spoeddienst werden we gebeld door een bezorgde eigenaar. Eén van de pups uit het nest wilde niet meer eten, was erg sloom en had waterdunne ontlasting. Doordat deze paar weken oude hond weinig melk had gedronken was hij/zij uitgedroogd.

pup januari2

We hebben de pup meteen aan het infuus gelegd. De volgende ochtend had de pup weer wat meer energie en begon hij/zij langzaam weer te kwispelen. Ook wilde de pup weer wat eten, maar helaas kwam dit er meteen weer uit en de diarree hield ook aan. De ontlasting hebben we onderzocht op wormeieren onder de microscoop, maar er waren geen wormeieren te zien. Vervolgens hebben we de ontlasting getest op Giardia, een kleine darmparasiet waar jonge dieren erg ziek van kunnen worden. Uit de test kwam naar voren dat de pup inderdaad besmet was met Giardia.

Giardia is een eencellige maagdarmparasiet die regelmatig voorkomt bij honden, katten, konijnen en ook bij mensen. Oudere dieren worden er meestal niet erg ziek van, jonge dieren wel. Dieren die ziek zijn krijgen vaak diarree die gepaard gaat met buikpijn. De diarree kan erg wisselend zijn. Soms zien we bloed of slijm bij de ontlasting. Daarnaast kunnen honden gaan braken en willen ze vaak minder goed tot niet eten.

pup januari3

Dieren raken besmet met Giardia doordat ze in contact komen met besmette ontlasting van andere dieren, bijvoorbeeld tijdens het spelen, eten en drinken en/of elkaar wassen. Ook kunnen dieren zichzelf herbesmetten door het schoonlikken van het gebied rond de anus. Het is dus erg belangrijk om de hond op de 3e en 5e dag van de behandeling goed te wassen met honden shampoo om herbesmetting te voorkomen. Vergeet dan niet uw eigen handen te wassen, aangezien het ook besmettelijk voor ons is.

Naast het infuus en het dwangvoeren kreeg de pup medicijnen tegen deze besmettelijke parasiet. Ook de andere pups in het nest en de moederhond hebben we behandeld. Ondertussen gaat het weer super goed met de pup!

pup januari5 pup januari4

Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *