Patiënt van de maand december 2019 – Gooit Dano de handdoek in de ring?

maart 23, 2020

Patiënt van de maand december 2019 – Gooit Dano de handdoek in de ring?

De eigenaar van Dano kwam op het spreekuur omdat Dano een paar dagen geleden mogelijk een stuk handdoek had opgegeten. Hij wilde nu niet meer eten en leek last van zijn buik te hebben. Bij het lichamelijk onderzoek vonden we weinig geks, behalve dat hij het absoluut niet leuk vond als we aan zijn buik zaten.
Om de buik goed in beeld te brengen hebben we een röntgenfoto gemaakt en zagen we dat er voorin zijn buik teveel vulling zat. Omdat er bekent was dat hij wel eens eerder wat geks had gegeten, hebben we besloten hem gelijk te opereren.

DanoTijdens de operatie bleek er aan het begin van zijn dunne darm een deel van een handdoek vast te zitten over een lengte van 30cm. De darm was er echter zo slecht aan toe dat we een deel van de dunne darm hebben moeten verwijderen. Doordat de handdoek de darm voor een heel stuk heeft opgerekt was er flinke schade ontstaan aan de darm, waardoor de motiliteit (bewegingen van de darm) zeer slecht was. Omdat onder andere de alvleesklier uitmondt op dat deel van de dunne darm konden we dat deel van de darm niet verwijderen en moesten we de gok nemen om dat deel van de darm te laten zitten. Hopelijk was de schade zover beperkt dat de darm zich weer kon herstellen.

In de dagen na de operatie knapte Dano redelijk op, maar bleef hij braken en slecht eten. Op de echo zagen we nog steeds een beeld van verstopping, daarom hebben we besloten opnieuw te opereren, om te kijken wat daar de oorzaak van was. Helaas was het nog steeds de dunne darm die nagenoeg geen beweging liet zien en als een soort slappe zak in de buik hing. Tijdens de operatie hebben we medicatie toegediend om te kijken of de darm daar überhaupt op reageerde, maar helaas gebeurde er niks.
We hadden nog één soort medicatie achter de hand, wat we zouden kunnen proberen om de darm weer aan de gang te krijgen, maar als die niet aan zou slaan zouden we niks meer voor Dano kunnen doen. De eigenaren wilden gelukkig toch heel graag deze kans aangrijpen.

10 dagen na de tweede operatie kwam Dano om de hechtingen te verwijderen, het leek alsof er een hele andere hond de praktijk binnen kwam. Hij was vrolijk, speels en at weer alles wat los en vast zat. Hij braakte niet meer en de medicatie konden we gelukkig afbouwen.

Hij was weer helemaal de oude. Helaas leren honden er niks van en zullen de eigenaren dus goed in de gaten moeten houden dat hij in de toekomst niet meer gekke dingen gaat eten.

Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *