Patiënt van de maand december

februari 6, 2018

Patiënt van de maand december

Sophie is een hele vrolijke Golden Retriever van 3 jaar oud. Doordat Sophie een infectie aan haar buik heeft gehad, is ze geregeld bij ons langs geweest op de praktijk. We horen ondertussen al als Sophie er aan komt, zodra de deur van de auto open gaat komt ze er namelijk vrolijk blaffend uitspringen.

Nu kwam Sophie opnieuw bij ons langs, maar dit keer om gesteriliseerd te worden. De infectie aan haar buik is inmiddels goed hersteld, waardoor het nu veilig was om haar te opereren.

img_4780Sterilisatie van een teef adviseren wij, mits iemand geen nestje wil in de toekomst, omdat de kans op het ontstaan van melkkliertumoren groter is bij een teefje die niet gesteriliseerd is. Daarnaast is er kans op het ontstaan van een baarmoeder ontsteking op latere leeftijd. Als dat zo is, hebben we te maken met een spoedgeval en moet de hond met meer risico worden geopereerd. Dit kunnen we voorkomen door de teef op tijd te steriliseren.

Bij een sterilisatie worden beide eierstokken volledig verwijderd. Als de baarmoeder er goed uit ziet, dan hoeft deze niet verwijderd te worden.

Er zijn twee manieren waarop we een teef kunnen steriliseren.
Bij de “standaard” manier wordt een opening van ongeveer 4cm in de buik gemaakt. Met chirurgische instrumenten en onze handen wordt de baarmoeder tevoorschijn gehaald. Daarna binden we de bloedvaten met een hechting af, zodat we de eierstokken kunnen verwijderen.

Daarnaast is het bij ons ook mogelijk om door middel van een kijkoperatie de sterilisatie uit te voeren. Dit wordt ook wel laparoscopische sterilisatie genoemd. Er worden dan 2 kleine openingen img_4787gemaakt in de buik (beide openingen zijn maximaal 1cm groot). De buik wordt met CO2 gas opgeblazen, zodat er ruimte in de buik komt. CO2 is een gas die van nature ook in het lichaam aanwezig is en dat het lichaam dus zelf goed kan afvoeren. Via de voorste opening gaat een camera de buik in en via de achterste opening gaat een tang de buik in.

Met de camera zijn de organen precies in beeld te brengen, zo kunnen we alle organen, waaronder de baarmoeder goed beoordelen. De eierstokken worden met een tang vastgepakt, om vervolgens de bloedvaten die naar de eierstokken lopen door te branden, waarna we de eierstokken kunnen verwijderen. Nadat beide eierstokken verwijderd zijn, wordt het gas weer uit de buik gehaald en kunnen we de buik dichthechten.

Het grootste voordeel van een laparoscopische sterilisatie is dat de ingreep minder pijnlijk is, maar uiteraard niet pijnvrij. Dus ook bij deze vorm van opereren is pijnstilling van belang.

Als we de baarmoeder en eierstokken buiten de buik moeten brengen is het trekken aan de ophangbanden pijnlijk. Bij de laparoscopische sterilisatie hoeven de eierstokken maar een klein stukje opgetild te worden, zodat we met de tang erlangs kunnen om de bloedvaten door te branden. Er wordt dan niet aan de ophangbanden getrokken. We zien vaak dat de honden sneller herstellen van de operatie. Meestal zijn ze de dag erna alweer zichzelf.

fileEr zijn uiteraard ook nadelen, het grootste nadeel van een laparoscopische sterilisatie is de prijs. Door het gebruik van zeer kostbare apparatuur en de nodige opleidingen voor deze manier van opereren ligt deze wat hoger dan de standaard sterilisatie. Daarnaast is er bij honden lichter dan 10kg minder voordeel en de operatie erg lastig uit te voeren in verband met de beperkte ruimte.

De eigenaren van Sophie kozen voor de laparoscopische sterilisatie. De dag na de operatie kwam Sophie langs voor de controle van beide wondjes, ze kwam weer net zo vrolijk blaffend uit de auto springen als de dag ervoor, alsof er niks gebeurd was. De wondjes zagen er keurig uit en na 10 dagen zijn de hechtingen verwijderd. Het is voor de eigenaren wel een uitdaging geweest om Sophie 10 dagen rustig te houden, ze waren blij dat Sophie daarna weer lekker gek mocht doen.

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *