Patiënt van de maand augustus 2019 – eend met vishaak

oktober 11, 2019

Patiënt van de maand augustus 2019 – eend met vishaak

file1Niet al onze patiënten hebben een eigenaar. Dit keer kwam de dierenambulance langs met een eend. Ze hadden gezien dat er een stukje visdraad uit zijn bek stak, helaas betekent dit meestal dat die nog vast zit aan een haakje. Het lukte ze niet om het haakje eruit te halen, omdat de haak te diep in zijn keel zat.

fileEen vishaak heeft een weerhaakje aan het uiteinde zitten, waardoor deze vast blijft zitten. Als je deze er uit probeert te trekken dan kan je daarmee erg veel schade veroorzaken. De eend had het haakje al doorgeslikt waardoor deze vast was gelopen in zijn slokdarm, omdat het een wilde eend is, lukt het dan ook niet om zijn bek heel makkelijk open te houden.

Door middel van gasnarcose hebben we de eend onder narcose gebracht, waarna we de bek goed konden openen en goed in beeld konden brengen waar de vishaak vast zat. Hij zat ongeveer 5cm in de slokdarm naar beneden vast. Met verschillende tangetjes is het gelukt de vishaak los te krijgen en uit zijn keel en slokdarm te verwijderen.

Gelukkig was de eend al snel weer goed wakker en is hij door de dierenambulance weer meegenomen en vrijgelaten op de plek waar ze hem hadden gevonden.

Algemeen nieuws, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *