TANDHEELKUNDE

Tandheelkunde bij gezelschapsdieren komt steeds meer in de belangstelling te staan. Zo wordt er jaarlijks ”Maand van het Gebit” georganiseerd. Wij zijn blij met deze ontwikkeling, want problemen aan het gebit kunnen onaangenaam en ontzettend pijnlijk zijn voor uw huisdier. Bovendien kunnen er bij een verwaarloosd gebit bacteriën de bloedbaan bereiken en op deze manier ontstekingen van hartkleppen, nieren en lever veroorzaken. Daarom is het van groot belang dat u het gebit van uw huisdier goed verzorgt. Wij voeren wekelijks gebitsbehandelingen met dentale röntgenfoto’s uit bij honden, katten en konijnen.

ONZE SERVICE

  • Aandacht voor u en uw huisdier
  • 24/7 bereikbaar voor spoed

  • Ruime diagnostische mogelijkheden

  • Ruime chirurgische mogelijkheden

  • Katvriendelijke praktijk – Cat Friendly Gold status

  • Beste Baasje zorgprogramma

Gebitsbehandelingen

MEER INFORMATIE

Tijdens de jaarlijkse controle zullen onze dierenartsen het gebit van uw huisdier controleren. Zij zullen u advies geven over de verzorging van het gebit. Voorkomen is immers beter dan genezen! Een goede voeding (brokken als hoofdvoeding) en dagelijks tanden poetsen vormen hiervoor de basis. Wij hebben poetsinstructies op de praktijk die u mee naar huis mag nemen. Het makkelijkste is om tanden poetsen aan te leren bij pups en kittens. Klachten van een afwijkend gebit kunnen zijn: stinken uit de bek, minder makkelijk harde brokken eten en speekselen.
Hieronder volgt meer informatie over de tandheelkundige gebitsbehandelingen die wij op de praktijk kunnen uitvoeren.

Deze gebitsbehandelingen gebeuren altijd onder volledige narcose.

Een gebitsbehandeling is een veelvoorkomende behandeling bij honden en katten, zeker wanneer dieren ouder worden. In tegenstelling tot mensen hebben dieren zelden last van gaatjes, maar meer last van ontstoken wortels van tanden en kiezen. Deze ontstekingen ontstaan doordat na iedere maaltijd tandplak wordt gevormd. Tandplak wordt op den duur tandsteen. Tandsteen geeft irritatie aan het tandvlees, waardoor het ontstoken raakt. Indien de ontsteking van het tandvlees langdurig blijft aanhouden, kunnen de tanden en kiezen los gaan zitten. Wanneer de wortels van tanden of kiezen ontstoken zijn is dit erg pijnlijk. Helaas laten dieren dit vaak niet merken en blijven gewoon eten ondanks de pijn in de bek. Vaak wordt wel een stinkende geur uit de bek waargenomen bij uw dier. Daarnaast hebben katten vaak last van een aandoening waarbij de tanden en kiezen en met name de wortels oplossen (FORL’s), waardoor de tandzenuw bloot komt te liggen. Ook dit geeft ontstekingen en is ontzettend pijnlijk.

Pas onder narcose kunnen we het gebit goed beoordelen. Om goed zicht op het gebit te krijgen, worden eerst de ergste tandsteenbrokken verwijderd. Bij een gebitsbehandeling wordt het gebit onder andere beoordeeld op of tanden en kiezen los zitten, zijn afgebroken of ontstoken zijn en wordt het tandvlees beoordeeld.

Vanaf de buitenkant is de wortel in beperkte maten te beoordelen en is op deze manier niet in te schatten of een wortel opgelost is of niet. Daarom maken we standaard bij katten röntgenfoto’s van het hele gebit omdat bij katten botoplossing vaker voorkomt dan bij honden.

Op basis van de klinisch onderzoek en röntgenfoto’s wordt besloten of tanden en kiezen verwijderd moeten worden. Als eerste wordt dan het tandvlees om de tand losgemaakt. Bij een kies met meerdere wortels moeten deze van elkaar gesplitst worden door middel van boren. Met speciaal tandheelkundig gereedschap worden vervolgens de verbindingen waarmee de wortel (meer wortelige kies, dus in meerder delen) in het kaakbot vast zit losgemaakt. Dit moet met zorg gebeuren, anders kan de wortel breken. Wanneer de tand of kies los genoeg zit kan deze wortel getrokken worden.

Na het verwijderen van een tand of kies wordt de plek waar deze gezeten heeft ontsmet en gesloten met hechtingen. Dit bevordert de wondgenezing. Als laatste wordt al het tandplak en tandsteen weggehaald met een speciaal ultrasone apparaat, welke door middel van trillingen het tandsteen laat loskomen van de tand of kies. Hierna worden de tanden en kiezen gepolijst.

De beste manier om te voorkomen dat tandsteen ontstaat is door middel van het poetsen van gebit van uw dier met speciale tandpasta voor dieren waarin chloorhexidine zit. Dit kan bijvoorbeeld met een tandenborstel of vingergaasje. Daarnaast kan ook een speciaal dieet (Hills T/D) worden gegeven. Dit zijn taaie brokken die niet verkruimelen, zodat de tanden en kiezen hierin kunnen zinken tijdens het kauwen en hierdoor mechanisch worden gereinigd.

Klik hier voor de tandenpoetsinstructies.