Vaccinatie en medisch onderzoek

2016-06-03-01-53-25_dsc_4741Vaccinatie en medisch onderzoek

VHS wordt verspreid door direct contact tussen konijnen (zowel wilde als tamme), maar besmetting met het virus kan ook indirect plaatsvinden via mensen, kleding, schoenen, andere voorwerpen en vlooien. Myxomatose wordt gewoonlijk verspreid door vlooien en andere bijtende insecten zoals muggen en wordt daardoor gemakkelijk overgedragen van wilde konijnen op tamme konijnen. Een gecombineerde myxomatose-VHS-vaccinatie kan al vanaf de leeftijd van 5 weken worden gegeven, met daarna elke 12 maanden een herhalingsinjectie.

Eind 2015 is er bij konijnen een nieuw dodelijk virus opgedoken in Nederland. Vanuit diverse delen van het land zijn meldingen binnengekomen over acute sterfte onder konijnen. Het gaat om het virus RHD-2. Het Virale Hemorrhagische Diarree virus (RHD-1) is een virusziekte die al jaren voorkomt in Nederland, maar dit is een nieuwe virus variant van deze ziekte (RHD-2). Bij besmetting met beide varianten overlijden konijnen zeer snel en er bestaat geen behandeling voor deze akelige virusziekte. Zowel wilde als tamme konijnen kunnen besmet raken. Ook hiervoor geldt dat vaccineren de enige oplossing is om deze akelige infectie te voorkomen. Wij hebben alle vaccins op voorraad.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

Konijnen Jack en WitjeDe beste manier om gezondheidsproblemen bij uw konijnen te voorkomen is door een regelmatige gezondheidscontrole. Dit vindt idealiter eens per jaar plaats, tegelijk met de vaccinaties. Uw konijn wordt dan helemaal onderzocht, we kijken naar de ogen, neus, oren, luisteren naar het hart en longen, voelen naar de buik. Ook wegen we uw konijn en knippen eventueel de nagels bij als deze te lang zijn. We bekijken ook goed de snijtanden en als uw konijn het toelaat kunnen we achterin de bek kijken of er haken op de kiezen aanwezig zijn. Voor een uitgebreide gebitscontrole moet uw konijn onder narcose gebracht worden.