Sterilisatie konijn

Sterilisatie konijn

Als mensen een voedster (vrouwelijk konijn) en een ram (mannelijk konijn) samen hebben en geen jonge konijnen willen laten ze vaak alleen de ram castreren (onvruchtbaar maken). Wij adviseren om naast de ram ook de voedster te laten steriliseren! De voedster wordt niet meer schijndrachtig, is vaak minder agressief en u voorkomt ook baarmoederkanker. Baarmoederkanker komt ontzettend veel voor bij niet gesteriliseerde konijnen vanaf vierjarige leeftijd. Meer hierover leest u hieronder.

headerWanneer worden konijnen geslachtsrijp?

Konijnen zijn tussen 4 maanden (bij kleinere rassen) en 6-9 maanden (grotere rassen) geslachtsrijp. Het is aan te raden jonge konijnen vanaf 3-4 maanden op te delen in groepen van dezelfde sekse, anders heeft u voordat u het weet een nestje.

Wanneer kunnen voedsters gesteriliseerd worden?

Wij adviseren om voedsters te steriliseren als ze tussen de 6 en 9 maanden oud zijn.

Waarom is het verstandig mijn voedster te laten steriliseren?

  1. Hiermee wordt de voedster onvruchtbaar en kunt u ongewenste gezinsuitbreiding voorkomen als er een niet gecastreerde ram bij zit.
  2. Sterilisatie is bij de voedster ook een medische indicatie. Door de operatieve ingreep kan er geen baarmoederkanker meer ontwikkelen, omdat de eierstokken en de baarmoeder tijdens de operatie worden verwijderd. Helaas komt baarmoederkanker bij niet gesteriliseerde voedsters veel voor, het is zelfs de meest voorkomende kanker bij konijnen. Of een voedster wel of niet heeft geworpen speelt geen rol. Leeftijd is de bepalende factor voor het krijgen van deze vorm van kanker en 50% tot 80% van de voedsters ouder dan 4 jaar kan er uiteindelijk aan overlijden. Rasverschillen lijken ook van belang, maar veel is hier nog niet over bekend. Het ontwikkelt zich langzaam en kan na 1-2 jaar uitzaaien naar de longen, lever, hersenen en botten. Een enkele keer wordt er bloed uit de vagina gezien. In een laat stadium is het konijn algemeen ziek (sloom, niet eten, benauwd en/of dikke buik). In een vroeg stadium kan sterilisatie nog de redding zijn, in een laat stadium is de prognose slecht. Het allerbelangrijkste is om dit te voorkomen voordat het te laat is!
  3. U zorgt ervoor dat de voedster niet meer schijnzwanger wordt, waar voedsters veel last van kunnen hebben.
  4. Als laatste kan de ingreep geïndiceerd zijn bij gedragsproblemen, ook wel ‘dominantie-agressie’. Konijnen willen graag hun territorium verdedigen en kunnen grommen, stampen met de achterpoten, aanvallen naar het voer of zelfs bijten. Soms kan dit leiden tot hevige vechtpartijen. Door een konijn te castreren kan dit gedrag verminderd worden.

Hoe verloopt een sterilisatie bij een voedster?

Konijnen hoeven in tegenstelling tot een hond en kat niet nuchter te zijn voor een operatie. Het is zelfs fijn als u het eten van uw konijn meeneemt naar onze praktijk, zodat uw konijn voor en na de ingreep bij ons kan eten. Hierdoor blijven de darmen actief en voorkomen we zoveel mogelijk darmproblemen tijdens en na de narcose.

Voor de operatie krijgt het konijn twee soorten medicatie door middel van een drankje, de ene is pijnstilling, het andere medicijn stimuleert de darm om goed te blijven werken. In de loop van de ochtend wordt de voedster door middel van een narcose injectie onder narcose gebracht. Zodra ze slapen, krijgt het konijn een kapje op haar neus, waardoor ze zuurstof krijgt toegediend. Als het nodig is krijgen ze op deze manier ook extra gasnarcose toegediend. Konijnen kunnen erg snel afkoelen door de narcose en daarom liggen ze bij ons altijd op een warmtematje en wordt de temperatuur goed in de gaten gehouden.
Tijdens de narcose krijgt het konijn een onderhuids infuus met vocht en een lichte suikeroplossing. Dit zorgt ervoor dat de vocht- en energiebalans van het konijn op peil blijft tijdens de narcose.

De haren op de buik worden geschoren en de huid wordt goed gewassen en ontsmet. Er wordt een sneetje in het midden van de buik gemaakt waardoor de beide eierstokken en baarmoeder kunnen worden verwijderd. De buikwand en de huid worden gesloten met hechtmateriaal. De hechtingen worden onderhuids geplaatst en lossen vanzelf op, er hoeven geen hechtingen verwijderd te worden.

Hieronder ziet u foto’s van een sterilisatie bij een voedster.

Konijn sterilisatie eierstok pijlen Konijn sterilisatie pijlen

 

 

 

 

 

Als het konijn weer goed wakker is mag ze naar huis. U krijgt van ons twee soorten medicatie mee naar huis. Het ene medicijn is pijnstilling, het andere stimuleert konijnen om te eten en zorgt dat hun darmen blijven werken. Daarnaast krijgt u een uitgebreid nazorg formulier met alle punten waarop u moet letten.

Narcose bij konijnen

Veel eigenaren maken zich zorgen over de risico’s van narcose bij konijnen. Vroeger stonden konijnen erom bekend dat ze moeilijk veilig onder narcose te brengen waren. Sterilisatie van konijnen is tegenwoordig echter een routine-ingreep en met moderne medicijnen en de huidige expertise van dierenartsen is er geen reden om overbezorgd te zijn. Alle narcosemiddelen brengen een klein risico met zich mee, ongeacht welk dier het betreft, maar er wordt alles aan gedaan om de narcose van uw konijn zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Overgewicht bij konijnen

Gesteriliseerde / gecastreerde konijnen hebben bij het ouder worden eerder last van overgewicht en het is dus van belang ervoor te zorgen dat ze niet te veel eten en voldoende bewegen. Ons advies is maximaal 20 gram biks per kilo lichaamsgewicht per dag en daarnaast onbeperkt hooi en water.