Castratie

Castratie konijn

Konijn Mona medical petshirtOns allereerste advies als mensen nadenken over het nemen van konijnen is: neem er minimaal twee in plaats van één. Konijnen zijn veel minder gelukkig alleen. Ook al krijgt uw konijn veel aandacht van u, u kunt als mens nooit een konijn vervangen. Als u twee konijnen neemt is de beste combinatie een ram (mannetje) en een voedster (vrouwtje). Als u geen jongen wilt of als u gevechten tussen rammen en voedsters zoveel mogelijk wilt vermijden, is het verstandig om zowel het mannetje als het vrouwtje te laten castreren/steriliseren.

 

 

Wanneer worden konijnen geslachtsrijp?

Konijnen zijn tussen 4 maanden (bij kleinere rassen) en 6-9 maanden (grotere rassen) geslachtsrijp. Het is aan te raden jonge konijnen vanaf 3-4 maanden op te delen in groepen van dezelfde sekse, anders heeft u voordat u het weet een nestje.

Wanneer kunnen rammen gecastreerd worden?

De rammen kunnen worden gecastreerd op het moment dat beide testikels zijn ingedaald. Dit zal meestal rond de 4 maanden zijn. Houd er rekening mee dat een mannetjes konijn nog 4-6 weken tot na de castratie in staat is om nakomelingen te verwekken. Om dit te voorkomen is het verstandig uw konijnen nog een paar weken apart te houden na de castratie.

Waarom is het verstandig mijn ram te laten castreren?

  1. Hiermee wordt de ram onvruchtbaar en kunt u ongewenste gezinsuitbreiding voorkomen als de ram samen met een voedster zit.
  2. U voorkomt het regelmatig rijden op andere dieren van uw ram.
  3. Als laatste kan de ingreep geïndiceerd zijn bij gedragsproblemen, ook wel ‘dominantie-agressie’ genoemd. Konijnen willen graag hun territorium verdedigen en kunnen grommen, stampen met de achterpoten, aanvallen of zelfs bijten. Soms kan dit leiden tot hevige vechtpartijen. Door een konijn te castreren kan dit gedrag verminderd worden.

Hoe verloopt een castratie bij een ram?

Konijnen hoeven in tegenstelling tot een hond en kat niet nuchter te zijn voor een operatie. Het is zelfs fijn als u het eten van uw konijn meeneemt naar onze praktijk zodat uw konijn voor en na de ingreep bij ons kan eten. Hierdoor blijven de darmen actief en voorkomen we zoveel mogelijk darmproblemen tijdens en na de narcose.

Voor de operatie krijgt het konijn pijnstilling van ons door middel van een drankje. In de loop van de ochtend wordt de ram met een slaap kapje onder narcose gebracht. Konijnen kunnen erg snel afkoelen door de narcose en daarom liggen ze bij ons altijd op een warmtematje en wordt de temperatuur goed in de gaten gehouden. Beide testikels worden door middel van twee kleine sneetjes verwijderd. De huid plakt snel weer aan elkaar, hechtingen zijn hierbij niet nodig.

Als het konijn weer goed wakker is mag het naar huis. U krijgt van ons een uitgebreid nazorg formulier mee naar huis met alle punten waarop u moet letten.

Testikels konijn1

Narcose bij konijnen

Veel eigenaren maken zich zorgen over de risico’s van narcose bij konijnen. Vroeger stonden konijnen erom bekend dat ze moeilijk veilig onder narcose te brengen waren. Castratie van konijnen is tegenwoordig echter een routine-ingreep en met moderne medicijnen en de huidige expertise van dierenartsen is er geen reden om overbezorgd te zijn. Alle narcosemiddelen brengen een klein risico met zich mee, ongeacht welk dier het betreft, maar er wordt alles aan gedaan om de narcose van uw konijn zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Overgewicht bij konijnen

Gesteriliseerde / gecastreerde konijnen hebben bij het ouder worden eerder last van overgewicht en het is dus van belang ervoor te zorgen dat ze niet te veel eten en voldoende bewegen. Ons advies is maximaal 20 gram biks per kilo lichaamsgewicht per dag en daarnaast onbeperkt hooi en water.