Konijn om het hoekje kijkend

Konijnen zijn het op twee na populairste huisdier in Europa. Het zijn vriendelijke en intelligente dieren die  net als alle andere huisdieren de juiste zorg en aandacht nodig hebben. De gemiddelde levensverwachting is 8 tot 12 jaar, maar met de juiste zorg kunnen konijnen zelfs nog langer leven. De beslissing om konijnen te nemen moet dan ook worden gezien als een lange termijn verbintenis. Er zijn meer dan 60 konijnenrassen, in allerlei vormen, maten en kleuren. Naast een geschikte leefomgeving waarin konijnen kunnen rennen, holen graven en knagen moeten ze ook regelmatig onderzocht en jaarlijks gevaccineerd worden tegen myxomatose en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS). Deze twee ziekten kunnen bij niet-gevaccineerde konijnen een dodelijk verloop hebben, de enige bescherming die we konijnen kunnen bieden, is vaccinatie.

Konijnen zijn sociale dieren, dus als u erover denkt een konijn aan te schaffen, is het beter om er twee te nemen! Zo hebben ze gezelschap en minder last van stress dan een konijn dat alleen is. Konijnen zijn leuke huisdieren. Ze zijn rustig, schoon, nieuwsgierig, vermakelijk en ontvankelijk. Als u konijnen heeft of er misschien eentje wilt kopen, zorg dan dat u over alle nodige informatie beschikt. Wij helpen u graag hierbij, zodat u zo lang mogelijk van uw konijn(en) kunt genieten.

Alles over konijnen

Voeding

Een juist dieet is essentieel voor de gezondheid van uw konijnen, met name voor de tanden en de spijsvertering.

Lees meer
Sterilisatie

Wij adviseren om de voedster (vrouwelijk konijn) altijd te laten steriliseren! De voedster wordt niet meer schijndrachtig, is vaak minder agressief en u voorkomt ook baarmoederkanker.

Castratie

Als u geen jongen wilt of als u gevechten tussen rammen en voedsters zoveel mogelijk wilt vermijden, is het verstandig om zowel een mannetje te laten castreren als een vrouwtje te laten steriliseren.

Lees meer

Medische problemen

Naast myxomatose en VHS zijn er helaas nog andere veel voorkomende medische aandoeningen onder konijnen, zoals: te lange tanden, verkeerde stand tanden/kiezen, huidziekten, myiasis en diarree.

Lees meer
Myxomatose en VHS

Myxomatose en het viraal haemorrhagisch syndroom (afgekort VHS) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen.

Lees meer