Transport naar de dierenarts

Verminder de stress van uw kat tijdens het transport naar de dierenarts

Vervoer van en naar de dierenarts kan stressvol zijn voor zowel de kat als de eigenaar. Wij geven u hier een aantal tips om de stress bij uw kat(ten) zoveel mogelijk te beperken.

De reismand

 • Probeer de reismand een fijne plek voor uw kat te maken. Zorg dat de draagmand op een vaste plek staat waar de kat graag zit. Dit is bij voorkeur hoog en met een dekentje erin of een handdoek. Dan ruikt het mandje vertrouwd en is het ook lekker zacht. Dit is veel fijner voor uw kat dan een vuile mand uit de schuur of een mand die ruikt naar de kat van de buren. Zet in Katten in mandjeieder geval de mand een aantal dagen van tevoren op een plek waar de kat zich vaak bevindt voordat u naar de dierenarts gaat. Leg wat lekkers en zijn/haar favoriete speeltje in de mand. De mand kan zelfs dienst doen als slaapplaats: de kat vindt de mand dan een veilige plek.
 • De reismand moet stevig, goed afsluitbaar en goed schoon te maken zijn. Een reismand die aan de bovenkant open kan is het beste. Stevigheid is essentieel, katten kunnen behoorlijk sterk zijn als ze in paniek zijn. Rieten manden zien er mooi uit, maar zijn helaas minder geschikt.
 • Stop niet meer dan één kat in een reismand. Door de stress kunnen de katten soms anders op elkaar reageren dan in een thuis situatie. Spray een half uur voordat u de reismand in de kamer zet één pufje feliway in de reismand. Dit is een feromoon (geurstof), die katten zelf afscheiden met kopjes geven. De geurstof zorgt ervoor dat de kat zich meer op zijn/haar gemak voelt. Feliway is in onze praktijk verkrijgbaar. Wij gebruiken deze spray ook in onze wachtkamer en in onze aparte kattenopname.
 • Leg een handdoek of desnoods een krant (als het maar absorbeert) onderin de reismand voor het geval de angst sterker is dan de sluitspieren.
 • Sommige katten willen graag kijken waar ze heen gaan, andere katten zitten liever in een donker holletje. Die laatste katten kunt u het gemakkelijker maken door een handdoek over de reismand te leggen tijdens het vervoer en eventueel ook in de wachtkamer. Katten ontstressen over het algemeen beter in een donkere omgeving.

Voorzorgsmaatregelen thuis

 • Verschoon een half uur tot één uur van te voren de kattenbak. Uw kat zal waarschijnlijk nog een plas doen op de schone bak. Reizen met een lege blaas zorgt ook voor minder stress.
 • Bij katten die zeer gehecht aan elkaar zijn, helpt het nog weleens om ze allebei mee te nemen naar de praktijk. Zo kunt u voorkomen dat een kat bij thuiskomst ruzie krijgt met de andere katten vanwege ‘vreemde’ geuren.

Op de praktijk

 • kattenparkeerplaats-nieuwIn wachtkamer kunt u de mand op onze kattenparkeerplaats zetten. Hier kunt u uw kat(ten) hoog neerzetten, zodat de kat meer overzicht heeft en niet alle hondensnuiten dichtbij het mandje en de kat kunnen komen.
 • Als het mogelijk is maak dan een afspraak tijdens ons kattenspreekuur op dinsdagmiddag van 10:30 – 11:00uur. In de wachtkamer zijn dan geen honden (uitgezonderd spoedgevallen). Dit doen we niet alleen voor de katten, ook voor eigenaren die bang zijn voor honden.

Uw kat kan een tijdje opgenomen zijn geweest vanwege bijvoorbeeld ziekte of onderzoek. Hieronder staan een aantal tips om uw kat met andere huisdieren weer op een goede manier in contact te brengen:

 • U moet de dieren weer rustig aan elkaar laten wennen in uw bijzijn.
 • Leg een deken, gedragen kledingstuk of speeltjes waar bekende geuren van thuis op zitten in het reismandje, zodat de kat weer naar ‘thuis’ gaat ruiken.
 • Het beste is om katten 12 tot 24 uur van elkaar te scheiden. In die tussentijd kunt u beide katten veel aanhalen zodat de geuren van de katten weer kunnen mengen.
 • Feliway in de thuisomgeving kan stress reduceren.

Kat in opname 2