ORTHOPEDIE

Onder orthopedie vallen letsels aan de beenderen en de gewrichten, de spieren en de pezen. Deze problemen komen veel bij onze huisdieren voor.

Wij behandelen wekelijks orthopedische patiënten. Zoals honden/katten met gescheurde voorste kruisband (”voetbalknie”), kniesschijf/kniepees problemen (patella-luxatie), een botbreuk (fractuur) en/of chronische kreupelheden door artrose.

Voor zowel orthopedische problemen als met trauma patiënten bent u bij ons aan het juiste adres. Wij voeren een uitgebreid onderzoek uit naar de kreupelheid/trauma en kunnen deze aanvullen met digitale röntgenfoto’s. Als de diagnose gesteld is bepalen wij samen met u wat voor uw huisdier en uw situatie de beste behandelingsmogelijkheid is. Dit kan een orthopedische operatie, bewegingsadvies, fysiotherapie, spalkverband en/of medicatie zijn. 

De orthopedische chirurgie stelt hoge eisen aan de dierenarts en zijn team, het dier en de eigenaar, de apparatuur en kwaliteit van het gebruikte materiaal en (eventuele) implantaten. De ingrepen vergen veel kennis en opleiding, duren soms lang en zijn daardoor kostbaar. Daarnaast is een goede nazorg en controle van groot belang voor het slagen van de ingreep.

Lees hieronder meer over de verschillende aandoeningen per lichaamsdeel en welke behandelingen daarvoor mogelijk zijn.

ONZE SERVICE

  • Aandacht voor u en uw huisdier
  • 24/7 bereikbaar voor spoed

  • Ruime diagnostische mogelijkheden

  • Ruime chirurgische mogelijkheden

  • Kat vriendelijke praktijk

  • Beste Baasje zorgprogramma
  • Mogelijkheid tot huisbezoek

Orthopedische aandoeningen

MEER INFORMATIE

Knieproblemen komen veel voor bij honden. Met name het scheuren van de voorste kruisband en de patella luxatie zien wij veel.  Bij een probleem aan de knie wordt de hond beperkt in zijn bewegingen, ontstaat er schade in de knie en heeft de hond pijn!

Honden met knieproblemen lopen mank/kreupel en hebben vaak een afwijkende zit.

Met name bij de gescheurde voorste kruisband is vaak de klacht dat de hond of kat ineens kreupel is, bijvoorbeeld na een gekke of wilde beweging. Grote onstuimige honden lopen een verhoogd risico door hun wilde bewegingen.
Er zijn goede operatieve mogelijkheden om een gescheurde voorste kruisband bij uw hond te herstellen. Wij voeren operaties uit met de TPLO of MMP (TTA) methode en eventueel het aanleggen van een laterale teugel. De dierenarts kan bepalen welke operatie bij uw dier het meest succesvol zal zijn.

Bij de patella luxatie heeft de hond of kat een losliggende knieschijf.
De knieschijf is erg belangrijk voor de beweging van het achterbeen, bijvoorbeeld bij strekken en springen.
De knieschijf ligt normaal gesproken in een groeve, die werkt als een soort katrol. Bij patella (knieschijf) luxatie ligt de knieschijf dus naast de groeve.
Dit geeft een typisch beeld van honden die (af en toe) met opgetrokken poot op 3 poten verder rennen.

Als de knieschijf blijvend naast de groeve ligt lopen de dieren moeizaam, wijdbeens met gebogen knieën.

De patella heeft ook een belangrijke functie bij het stabiliseren van het kniegewricht. Een hond of kat met patella luxatie heeft een verhoogde kans op het scheuren van de voorste kruisband.
Wij voeren operaties uit om de patella luxatie te herstellen door middel van crista transplantatie en sulcoplastie/ridgestop.

Ziet u afwijkende beweging, kreupelheid of afwijkende zit bij uw hond? Neem dan altijd contact op met de praktijk.

De schouder vormt de verbinding tussen de romp en de bovenarm, bij honden en katten dus de voorpoten.
In de schouder kunnen verschillende problemen ontstaan waar wij u graag meer info over geven. Schouderproblemen zien wij met name bij honden.

Als een hond OCD heeft, ontwikkelt de kraakbeen laag zich niet goed en raakt aangetast. De aangetaste kraakbeenstukjes raken los van het bot en liggen dan dus los in het gewricht.  Deze losse stukjes horen daar niet en zorgen dus voor irritatie in het gewricht.
Honden met OCD lopen mank met één of beide voorpoten. Ook al lopen ze maar met één poot kreupel, toch zit het probleem vaak in beide voorpoten.
De diagnose OCD wordt gesteld door middel van het maken van röntgenfoto’s.
De behandeling van OCD is operatief; de losse stukjes worden verwijderd. Ondanks een snelle diagnose en behandeling heeft de hond op latere leeftijd nog steeds kans op artrose, maar door vlug OCD te verhelpen wordt de artrose op latere leeftijd wel beperkt.

Ziet u afwijkende beweging of kreupelheid bij uw hond? Neem dan altijd contact op met de praktijk.

Elleboogdysplasie (ED) is een verzamelnaam voor veelvoorkomende elleboogaandoeningen bij honden: LPC, LPA, OCD en incongruentie.

ED is een erfelijke aandoening.

We spreken over ED als een van de volgende aandoeningen in een ellebooggewricht aanwezig is:

  • OCD (Osteochondritis dissecans): het loslaten van een stukje kraakbeen van de bovenarm.
  • LPC (Los processus coronoïdeus): het loslaten van een stukje bot van de ellepijp.
  • LPA (Los processus anconeus): het loslaten van een stukje bot op een andere plaats van de ellepijp.
  • Incongruentie: een niet goed “passend” gewricht door een te lange of te korte ellepijp ten opzichte van het spaakbeen.

Er kan ook sprake zijn van een meerdere aandoeningen in een gewricht.

De diagnose ED kan vaak met röntgenfoto’s gesteld worden, soms is echter een scan nodig. De behandeling is vaak operatief.

Voor een aantal hondenrassen is ED onderzoek verplicht voor er met de hond gefokt mag worden, namelijk:

  • Golden Retriever
  • Labrador Retriever
  • Nova Scotia Duck Tolling Retriever
  • Flatcoated Retriever
  • Chesapeake Bay Retriever
  • Duitse Herdershond
  • Rottweiler
  • Bouvier des Flandres
  • Labrador Retriever
  • Golden Retriever
  • Chesapeake Bay Retriever
  • Rottweiler
  • Berner Sennenhond
  • Duitse Herdershond
  • Bordeaux Dog

De officiële ED röntgenfoto’s worden beoordeeld door de Raad van Beheer, wij zijn gecertificeerd om deze röntgenfoto’s, als ook de HD-foto’s te maken.

Een fractuur is een ander woord voor een breuk.
Breuken kunnen bijvoorbeeld ontstaan na een aanrijding of een ander ongeluk.
Om een botbreuk vast te stellen worden altijd röntgenfoto’s gemaakt, aan de hand van de foto’s bespreekt de dierenarts met u de mogelijkheden voor operatief herstel.

Afhankelijk van de leeftijd van de hond en de ernst van de breuk kunnen ze vaak goed herstellen. Jonge dieren herstellen sneller, voor volwassen dieren duurt het minimaal 6 weken voor de breuk volledig genezen is.
Tijdens het herstel is rust en gedoseerde beweging erg belangrijk, eventueel met behulp van fysiotherapie.

Breuken kunnen hersteld worden door het plaatsen van botplaten, schroeven of pinnen of een combinatie. Soms is een externe fixatie nodig.
Na de operatie worden nog meerdere röntgenfoto’s gemaakt om het verloop van het herstel in de gaten te houden.

Is uw hond slachtoffer van een aanrijding of ander ongeval? Dit is altijd een spoedgeval!