HELP! Mijn dier is ziek!
Braakt uw hond? Plast uw kat naast de bak? Zit uw konijn stil in een hoekje?
Allemaal signalen dat uw dier zich niet lekker voelt! En dus reden voor u, als eigenaar, om u zorgen te maken en te denken ”Help, mijn dier is ziek!”.
Wij staan 24/7 voor u en uw huisdieren klaar!
Om u toch ook via onze website een beetje op weg te helpen, hieronder de meest voorkomende aandoeningen bij honden, katten en konijnen. Per diersoort staan de aandoeningen in alfabetische volgorde, dus niet op basis van ernst van het probleem!
Staat het probleem van uw dier er niet tussen, wordt uw vraag niet beantwoord of wilt u een afspraak maken? Neem contact met ons op, we helpen u graag.
ONZE SERVICE
- Aandacht voor u en uw huisdier
24/7 bereikbaar voor spoed
Ruime diagnostische mogelijkheden
Ruime chirurgische mogelijkheden
Katvriendelijke praktijk – Cat Friendly Gold status
- Beste Baasje zorgprogramma
Meest voorkomende aandoeningen
HOND
- Soms hebben honden veel last van jeuk aan de billen, likken ze veel aan de kont, rijden ze ‘sleetje’, ruikt u een vieze geur bij de kont van hond of ziet u wit vocht uit de anus van uw hond lopen.
- Anaalklieren zijn gelegen aan weerszijden van de anus. Normaal gesproken worden de anaalklieren geleegd bij de ontlasting. Soms bij plotse opwinding of angst kunnen de anaalklieren ook worden geleegd. Indien er problemen zijn met de anaalklieren zitten ze vaak te vol.
Oorzaken voor problemen?
- Een anaalklier kan ontstoken zijn, dit kan al langer aan de gang zijn of sinds kort. Dit kan komen door een verandering van de samenstelling van het anaalkliervocht of bijv. door abnormale ontlasting (diarree of juist zeer dikke vaste ontlasting).
- Oorzaken voor deze veranderingen kunnen bijvoorbeeld zijn: wormen, verandering van voeding (of slechte kwaliteit van voeding) of er kan onderliggend een allergie ten grondslag liggen.
Is dit een spoedgeval?
- Nee, dit is geen spoedgeval. Wel is het een ongemakkelijk probleem. Het beste kunt u een afspraak maken bij onze dierenarts voor nader onderzoek. Hierbij worden de anaalklieren geleegd en het omliggende gebied beoordeeld op afwijkingen.
- Een baarmoederontsteking is een veelvoorkomend probleem bij de hond. Het kan alleen voorkomen bij een niet-gesteriliseerde teef. Bij een baarmoederontsteking raakt de baarmoeder ontstoken en vult zich met pus. Soms heeft de hond vieze uitvloeiing uit de vulva (bij gesloten baarmoederontsteking ziet u dit niet). De hond is sloom, gaat veel drinken en plassen, is misselijk en heeft een dikkere buik. Vaak wordt dit enige tijd na de loopsheid opgemerkt. De toestand verslechterd over het algemeen snel.
Oorzaken van een baarmoederontsteking?
- Dit is een hormonaal probleem bij de niet-gesteriliseerde teef.
Is dit een spoedgeval?
- Ja, dit is een spoedgeval. Indien u de verdenking heeft dat uw hond een baarmoederontsteking heeft of u ziet deze klachten, neemt u dan z.s.m. contact met ons op.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Een hond die overgeeft komt wel eens vaker. Dit kan onschuldig 1-malig gebeuren maar ook meermaals op een dag gebeuren. De maaginhoud kan met/zonder gal zijn.
- Vaak ziet u dat de hond voor of na het overgeven gras gaat eten en/of stopt met eten.
Oorzaken voor overgeven?
- Overgeven kan acuut ontstaan door iets vies te hebben gegeten op straat, in het gras of uit de vuilnisbak.
- Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn: een virale infectie, wormen of het opeten van een vreemd voorwerp of giftige stof.
- Een minder veel voorkomende oorzaak kan een maagdraaiing zijn (zie maagdraaiing).
Is dit een spoedgeval?
- Indien een hond een enkele keer overgeeft is dit geen spoedgeval. Als u twijfelt neemt u dan contact op met onze praktijk.
- Puppies zijn een verhaal op zichzelf, ze zijn kwetsbaar en daarom is het verstandig niet te lang af te wachten.
- Als de hond ontlasting overgeeft of er is sprake van een maagdraaiing dan is het een spoedgeval!
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Uw hond kan gebeten worden door een ander dier of op een andere manier een verwonding oplopen. Over het algemeen zijn bijtwonden ‘vieze’ wonden. Het is niet altijd gemakkelijk te beoordelen of een wond diep is of niet. Het kan voorkomen dat de schade onder de huid groter is dan van buitenaf zichtbaar is. Een enkele keer kan een wond heftig bloeden.
Is dit een spoedgeval?
- Het is verstandig om contact op te nemen om te overleggen of het nodig is om direct te komen. Bijvoorbeeld als de wond erg groot is, het recent gebeurd is, indien de hond benauwd is of erg veel pijn heeft is het zeker een spoedgeval.
- Hechten van wonden dient binnen enkele uren te gebeuren.
- Soms kan een bijtwond oppervlakkig mee lijken te vallen maar is er onderhuids veel stuk!
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Alles wat afwijkend is van de normale ontlasting, wordt beschouwd als diarree. Hierbij kan de ontlasting brijig zijn maar ook kan de hond spuitdiarree hebben.
Oorzaken voor diarree?
- Acute diarree (diarree korter dan 3 weken) kan verschillende oorzaken hebben. Diarree kan veroorzaakt worden door het eten van bedorven eten of door het drinken van vies water. Ook kan het veroorzaakt worden door parasieten of door een wisseling van voeding.
- Puppies zijn een verhaal op zichzelf, ze zijn kwetsbaar en daarom is het verstandig niet te lang af te wachten.
- Langdurig/chronisch diarree kan veroorzaakt worden door onderliggende aandoeningen. Hierbij is het dan ook verstandig om verdere diagnostiek te doen.
Is dit een spoedgeval?
- Nee dit is geen spoed, tenzij de hond ook aan het overgeven is en/of ook koorts heeft. Neem dan contact op met onze dierenarts om te overleggen of u eerder moet komen.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Uw hond kan een epilepsieaanval krijgen. Dit is een vaak voorkomende aandoening. Vaak is het zo dat de hond voor de aanval al wat rusteloos wordt en u probeert op te zoeken. De hond gaat ongecontroleerde spierspasmen vertonen en kan tijdelijk buiten bewustzijn raken. De hond is mogelijk niet aanspreekbaar. Vaak zie je hierbij ook dat de hond zijn urine niet kan ophouden. Een aanval duurt meestal niet langer dan een minuut, al lijkt het een eeuwigheid te duren.
- Indien er een epileptische aanval plaats vindt, blijf zelf rustig!
Zorg dat uw hond zich niet kan bezeren. Probeer eventueel de aanval te filmen en noteer hoe lang de aanval duurt.
Oorzaken voor epilepsie?
- Er kunnen veel verschillende oorzaken voor epilepsie zijn. Van een aandoening in de hersenen en andere verschillende organen tot aan vergiftigingen.
- Dit kan tot bepaalde hoogte verder onderzocht worden, soms kan aanvullende diagnostiek bij een specialist (MRI/CT) nodig zijn.
Is dit een spoedgeval?
- Epilepsie is een spoedgeval indien een aanval langer dan 10 minuten aanhoudt of als er meer dan 3 aanvallen in 24 uur plaatsvinden.
- Indien hier sprake van is, neem dan contact op met onze praktijk! Vervoer de hond tijdens een aanval niet tenzij uw dierenarts anders aangeeft.
- Uw hond kan iets raars hebben gegeten. Bijvoorbeeld speeltjes, medicijnen, bepaald voedsel of andere dingen (denk aan bijvoorbeeld dennenappels).
- Er kunnen veel verschillende soorten symptomen voorkomen. De hond kan onder andere buikpijn hebben, moeite met ademhalen of onrustig gedrag vertonen.
Is dit een spoedgeval?
- In veel gevallen kan de dierenarts de hond laten braken zodat het voorwerp of de giftige stof wordt uitgebraakt. Denk hierbij aan medicatie, chocolade en rattengif.
- Als het voorwerp de maag is gepasseerd kan het een verstopping veroorzaken en is een spoedoperatie vaak noodzakelijk.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Shock is een moeilijk begrip om te beschrijven. Bij een dier in shock is de bloeddruk in het lichaam te laag om de verschillende organen en weefsels van bloed en zuurstof te voorzien. Bij de hond kunt u in zo’n situatie zien dat de slijmvliezen zeer bleek tot wit zijn, de hartslag en ademhaling extreem snel is. De hond is zeer suf en heeft een hele lage lichaamstemperatuur.
Oorzaken voor shock?
- Er kunnen diverse oorzaken voor shock zijn. Dit kan onder andere zijn: vergiftiging, bloedingen, verwondingen, afsluitingen van maag of darm etc.
Is dit een spoedgeval?
- Shock is altijd een spoedgeval. Meld u zo snel mogelijk bij uw dierenarts!
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
-
Jeuk kan voor een hond en de eigenaar zeer vervelend zijn. Soms is jeuk heel ernstig. De eigenaar kan de hond zien bijten, likken en/of krabben. Daarnaast kan de hond met het hoofd schudden of over de grond schuren. Als gevolg hiervan kan men een rode geïrriteerde huid zien. Soms kan de huid heel erg stinken en natte plekken of korstjes krijgen.
Oorzaken voor jeuk?
-
Jeuk kan bijvoorbeeld komen door een vlooieninfectie, vaak zijn vlooien niet te zien. Daarnaast kan dit door parasieten zoals mijten komen.
- Jeuk kan ook worden veroorzaakt door allergieën (vlooienallergie, voedselallergie, contactallergie of atopie).
- Jeuk is een symptoom van een huidaandoening of een bepaalde allergische reactie. Om te zien waar de jeuk vandaan komt, moeten er verschillende oorzaken stapsgewijs worden uitgesloten.
-
Soms zien we dat jeuk kan worden veroorzaakt door hormonale aandoeningen zoals hypothyroïdie of het syndroom van Cushing.
- Ook kunnen gedragingen of spanningen leiden tot overmatig likken, krabben of jeuk.
Is dit een spoedgeval?
- Jeuk is geen spoedgeval maar kan wel zeer vervelend zijn. Hiervoor kunt u de dierenarts bellen om een afspraak te maken om de jeuk te verzachten en een oorzaak te achterhalen.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
-
Een maagtorsie is een zeer ernstige aandoening. Dit is zeer gevaarlijk, pijnlijk en kan dodelijk zijn als er niet snel wordt ingegrepen. De maag wordt om zijn as heen gedraaid en sluit de in- en uitgang van de maag af. De bloedvaten draaien hierbij mee en de bloedvoorziening wordt hierdoor afgesloten.
-
Meestal treedt dit zeer acuut op. De hond wordt onrustig, probeert over te geven, meestal zonder resultaat. Ook gaat de hond veel kwijlen en krijgt hij een zeer bolle opgezette buik. Daarnaast heeft de hond hierbij veel pijn.
Oorzaken voor maagdraaiing/maagtorsie?
- Het is nog onduidelijk waarom bij bepaalde hondenrassen de maag tordeert. We zien vooral dat bij grote hondenrassen een maagtorsie vaker voorkomt. Er is een erfelijk/genetisch component waardoor het bij familieleden vaker kan voorkomen.
Is dit een spoedgeval?
- Ja, dit is een spoedgeval! Neem onmiddellijk contact op met onze dierenartsenpraktijk.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
-
Heeft uw hond moeite met opstaan en gaan liggen? Of loopt uw hond kreupel? Dit zijn vaak tekenen van pijnlijkheid of stijfheid.
Oorzaken voor mank lopen?
-
Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor het mank lopen van de hond. Zoals bijvoorbeeld een trauma/ongeluk, verwonding of gewrichts- en spierproblemen.
Is dit een spoedgeval?
-
Bij een acuut trauma (ongeluk), acute verwonding of als uw hond op 3 poten staat, is dit een spoedgeval. Indien het over een chronisch probleem gaat kunt u een afspraak maken met onze ervaren orthopeden om de oorzaak te achterhalen.
Bij een drachtige hond is het belangrijk dat u goed voorbereid bent op wat gaat komen. Er zijn bij ons informatiebrieven beschikbaar over het normale verloop van de geboorte en over de zorg voor pups na de bevalling.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
Een gemiddelde dracht van een hond duurt 58 tot 65 dagen. De spreiding wordt onder andere veroorzaakt door
verschillen in ras en het aantal pups. Grotere nesten worden korter gedragen dan kleinere nesten. Een bevalling die
begint tussen de 55e en 58e dag na de dekking wordt een vroeggeboorte genoemd. Vóór de 55e dag na de dekking
wordt van een abortus gesproken, terwijl vanaf 65 dagen na dekking sprake is van een verlengde dracht.
Wat is afwijkend?
- Wanneer de teef meer dan 30minuten (bij de eerste kan dit 45minuten duren) aan het persen is en er geen pup geboren wordt.
- Als een pup deels uit de vulva hangt en er geen vordering is met persen.
- Als de teef al 2 uur zwak aan het persen en er geen vordering plaatsvindt. (Het is in dit geval ook mogelijk dat er geen pups meer in de baarmoeder zitten).
- Als er meer dan 3 uur geen persweeën meer zijn.
- Als er een pup vast zit in het geboortekanaal
- Als de teef ziekteverschijnselen vertoond.
- Als er abnormale uitvloeiing te zien is. Stinkende of donkere uitvloeiing.
- Als de dracht langer duurt dan 67 dagen
SPOED:
Als een teef langer dan 30 minuten actief op een pup perst en er komt niks.
Als er tussen de geboorte van twee pups langer dan 2 uur zit.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- De ogen van uw hond zijn gevoelige organen. Het is dan ook belangrijk dat de ogen goed schoon zijn. Bij vieze ogen kunnen er oogproblemen ontstaan. U ziet bijvoorbeeld rode slijmvliezen, overmatige hoeveelheden vocht rondom de ogen, rood oogwit, pus in de ooghoeken of een waas over het oog.
-
Ook kunnen er beschadigingen van het oog te zien zijn of ziet u vreemde voorwerpen in het oog. Soms zijn er problemen met de oogleden van de hond te zien (denk aan aandoeningen zoals cherry-eye, entropion), of problemen met de oogbol (wat bij glaucoom/verhoogde oogboldruk ook te zien is).
Oorzaken voor oogproblemen?
- Oogproblemen kunnen ontstaan door vreemde voorwerpen in het oog, door trauma, een erfelijke aanleg of ouderdom.
Is dit een spoedgeval?
-
Indien een oogprobleem ontstaan is door een trauma (ongeluk) of het is acuut ontstaan, dan moet dit met spoed worden behandeld.
-
Andere oogproblemen zijn chronisch. Het is van belang om contact op te nemen met de dierenarts, zodat deze de oorzaak kan achterhalen en het probleem kan behandelen.
-
Oorproblemen zijn een veel voorkomend probleem bij honden. De oren van de hond zijn zeer gevoelig en ontzettend belangrijk. Bij problemen met het oor van de hond zien we vaak dat de hond aan schudden is met zijn kop, krabt aan de oren en met zijn kop over de grond schuurt. Het oor kan ontzettend pijnlijk zijn bij aanraken en soms zien we het oor ook afhangen.
- Soms zien we viezigheid uit de oren komen en ruiken we een typische oorontstekingsgeur.
Oorzaken voor oorproblemen?
-
Er zijn veel verschillende oorzaken voor oorproblemen. Bij de jonge of oude hond zien we dat soms dat oormijten irritatie veroorzaken. Ook kan een afwijkende opbouw van de gehoorgangen, vreemd materiaal in het oor of een grote hoeveelheid haar in het oor een rol spelen. Steeds meer zien we echter dat er een onderliggende allergie aan ten grondslag ligt.
Is dit een spoedgeval?
- Oorproblemen kunnen heel vervelend zijn maar zijn geen spoedgeval. Wel kan het ontzettend pijnlijk zijn en het is dus ook van belang dat de dierenarts hier naar kijkt.
-
Veel drinken en plassen kan een reden zijn om bij de dierenarts langs te komen. Een gezonde hond heeft 40-60 ml water per kilogram lichaamsgewicht op een hele dag nodig. Een kleinere hond drink over het algemeen iets meer dan een grotere hond.
Oorzaken voor veel drinken en veel plassen?
-
Pups drinken over het algemeen meer. Dit is vaak gedragsmatig zonder dat er een medische oorzaak aanwezig is. Maar er kunnen ook veel medische oorzaken voor veel drinken en plassen zijn. Dit zijn onder andere nierproblemen, blaasontsteking, diabetes, leverproblematiek en baarmoederontsteking.
Is dit een spoedgeval?
- Nee dit is geen spoedgeval, tenzij uw hond ook koorts heeft of zeer sloom is. Belt u de dierenarts om een afspraak te maken voor verder onderzoek.
- Beperk in ieder geval nooit de hoeveelheid water voor uw hond!
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Indien uw hond vergiftigd is (d.m.v. opeten, inhalatie of huidcontact) kan dat verschillende symptomen met zich meebrengen. Soms ziet u dit ook pas na enkele dagen, soms na enkele uren al.
- De meest voorkomende klachten zijn overgeven, sufheid, diarree, speekselen en een abnormale hartslag/ademhaling.
Oorzaken voor vergiftiging?
- Er zijn veel verschillende middelen die giftig zijn voor de hond. Denk hierbij aan chocolade, rattengif, rozijnen (druiven), uien, knoflook, fruitpitten, avocado, beschimmelde etenswaren, xylitol (kauwgom of in zero-producten) etc.
Daarnaast kunnen ook planten of medicatie uw hond vergiftigen.
Is dit een spoedgeval?
- Ja, dit is een spoedgeval! Er moet dan ook direct worden ingegrepen. Soms moet de hond een injectie krijgen om te braken zodat de bron van de vergiftiging wordt weggehaald.
Vergiftigingen kunnen dodelijk zijn!
Probeer niet zelf uw hond te laten braken.
Neem direct contact op met de dierenarts als u denkt dat uw hond iets raars heeft gegeten.
Meest voorkomende aandoeningen
KAT
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- De kat is sloom, is misselijk en wilt niet eten. Vaak geven de katten over en verliezen ze gewicht.
Oorzaken?
- Door ontsteking van de alvleesklier is de kat misselijk en kan hij/zij gaan braken. Door het braken kunnen de katten uitdrogen waardoor ze zich nog zieker zullen gaan voelen.
Is dit een spoedgeval?
- Nee, dit is geen spoedgeval, maar het advies is wel om zo snel mogelijk een afspraak te maken, omdat de kat snel achteruit kan gaan.
- Een kat met artrose slaapt veel. Ook springt de kat geen grotere hoogtes meer in één keer. De kat springt niet meer in een keer op de tafel, maar eerst op de stoel en dan pas op de tafel.Vaak heeft de kat een slecht verzorgde vacht met plukken en/of klitten, met name aan de achterhand. De kat die zich niet goed kan wassen en heeft ingegroeide nagels.
Oorzaken?
- 90% van de katten boven 12 jaar heeft artrose. 60% van de katten boven 6 jaar heeft artrose. 30% van de katten boven 1 jaar heeft artrose
- Artrose zorgt voor pijn, waardoor de kat minder zal gaan bewegen. Doordat hij minder beweegt zal hij/zij stijver worden en daardoor wordt bewegen nog pijnlijker.
- Door de artrose is vachtverzorging pijnlijk en daardoor zal de kat zich minder gaan wassen met klitten en plukkerige vacht als gevolg. Door de artrose zal de minder de nagels scherpen omdat dat pijn doet. Als gevolg daarvan kunnen de nagels ingroeien.
Is dit een spoedgeval?
- Nee, dit is geen spoedgeval, maar geeft wel ongemak. Daarom is het advies om een afspraak te maken.
- Een kat met een blaasontsteking gaat vaak naar de bak. Ook zien we dat de kat naast de bak gaat plassen en miauwt op de bak.
Oorzaken?
- Er zijn veel verschillende oorzaken voor plasproblemen. Dit gaat van stress tot blaasgruis of blaasstenen.
Is dit een spoedgeval?
- Een blaasontsteking is geen spoedgeval, maar omdat de symptomen moeilijk te onderscheiden zijn van een verstopping, wat wel een spoedgeval is, is het wel verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
- Een kat die meerdere keer overgeeft. Soms ook echt ziek, sloom is en soms ook diarree heeft
Oorzaken?
- Braken kan verschillende oorzaken hebben zoals een infectie of ontsteking van het maagdarmstelsel. De kat kan ook iets verkeerd gegeten hebben dat een vergiftiging of verstopping veroorzaakt.
Is dit een spoedgeval?
- Afhankelijk van hoe ziek te kat is. Is de kat heel ziek en sloom en gestopt met eten dan is het advies om zo snel mogelijk een afspraak te maken.
- Kittens zijn een verhaal op zichzelf, ze zijn kwetsbaar en daarom is het verstandig niet te lang af te wachten.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Alles wat afwijkend is van de normale ontlasting, wordt beschouwd als diarree. Hierbij kan de ontlasting brijig zijn maar ook kan de kat spuitdiarree hebben.
Oorzaken?
- Acute diarree (diarree korter dan 3 weken) kan verschillende oorzaken hebben. Diarree kan veroorzaakt worden door het eten van bedorven eten of door het drinken van vies water. Ook kan het veroorzaakt worden door parasieten of door een wisseling van voeding.
- Langdurig/chronisch diarree kan veroorzaakt worden door onderliggende aandoeningen. Hierbij is het dan ook verstandig om verdere diagnostiek te doen.
Is dit een spoedgeval?
- Nee dit is geen spoedgeval, tenzij de kat snel verslechterd. Neem dan contact op met onze dierenarts om te overleggen of u eerder moet komen.
- Kittens zijn een verhaal op zichzelf, ze zijn kwetsbaar en daarom is het verstandig niet te lang af te wachten.
- Uw kat kan een epilepsieaanval krijgen.
Vaak is het zo dat de kat voor de aanval al wat rusteloos wordt en u probeert op te zoeken. De kat gaat ongecontroleerde spierspasmen vertonen en tijdelijk buiten bewustzijn zijn. De kat is dan ook tijdelijk niet aanspreekbaar. Vaak zie je hierbij ook de kat zijn urine niet kan ophouden. Een aanval duurt vaak niet langer dan een minuut, al lijkt het vaak een eeuwigheid te duren. - Indien er een epilepsie plaats vindt, blijf rustig. Haal gevaarlijk meubels en dergelijke aan de kant. Blijf er rustig bij maar probeer niet te kalmeren. Probeer eventueel de aanval te filmen en noteer hoe lang de aanval duurt.
Oorzaken?
- Er kunnen veel verschillende oorzaken voor epilepsie zijn. Van een aandoening in de hersenen en andere verschillende organen tot aan vergiftigingen.
- Dit kan tot bepaalde hoogte verder onderzocht worden, soms kan aanvullende diagnostiek bij een specialist nodig zijn.
Is dit een spoedgeval?
- Epilepsie is een spoedgeval indien een aanval langer dan 10 minuten volhoudt of meer dan 3 aanvallen in 24 uur heeft gehad.
Indien hier sprake van is, neem dan contact op met onze praktijk! Vervoer de kat tijdens een aanval niet tenzij uw dierenarts aangeeft van wel.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Uw kat kan iets raars hebben gegeten. Bijvoorbeeld speeltjes, medicijnen of bepaald voedsel.
- Er kunnen veel verschillende soorten symptomen voorkomen. De kat kan onder andere buikpijn hebben, moeite met ademhalen of onrustig gedrag vertonen.
Is dit een spoedgeval?
- Afhankelijk van wat de kat opgegeten heeft kan de dierenarts ervoor kiezen om de kat te laten braken. Dit moet wel binnen een paar uur nadat de kat het opgegeten heeft. Als de kat dus iets geks opgegeten heeft neem dan zo snel mogelijk contact op voor overleg.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- In eerste instantie is er niets te merken aan de kat.
- In een later stadium kunnen de volgende symptomen optreden:
Plots blind worden, grote pupillen, bloed in het oog zonder dat er een ongeluk is gebeurd, instabiel lopen, desoriëntatie, toevallen en depressie.
Oorzaken?
- Door de hoge bloeddruk kunnen organen beschadigen, waardoor de symptomen kunnen ontstaan. Hoge bloeddruk wordt ook wel “Silent Killer” genoemd, doordat de symptomen in een laat stadium optreden.
Is dit een spoedgeval?
-
Nee dit is geen spoedgeval, maar het advies is wel om zo snel mogelijk een afspraak te maken voor onderzoek. Dan kan een behandeling gestart worden om verdere schade aan de organen te voorkomen.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Een kat die steeds zit te krabben, likken of bijten in de vacht. Soms zien we kale plekken in de vacht en korstjes op de huid
Oorzaken?
- Jeuk kan verschillende oorzaken hebben zoals:
- Parasieten zoals vlooien en mijten
- Allergie
- Stress
Is dit een spoedgeval?
- Nee, dit is geen spoedgeval, maar omdat het veel ongemak geeft is het wel verstandig om een afspraak te maken.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Vaak zien we een kat die vaak naar de bak gaat, plast op andere/abnormale plekken en miauwt op de kattenbak.
- Soms is de kat ook sloom, wilt hij niet eten en kan hij gaan braken.
Oorzaken?
- De plasbuis van de kat is verstopt waardoor de kat niet kan plassen. De symptomen kunnen dan ook erg lijken op een blaasontsteking.
Is dit een spoedgeval?
- Ja, een kat die zijn urine niet kwijt kan is een spoedgeval. Het advies is om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Als er te lang gewacht wordt, ontstaat er ernstige orgaanschade waaraan de kat zelfs kan overlijden.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Bij een kat met niesziekte zien we symptomen zoals: niezen, neusuitvloeiing of een vieze neus, vieze en/of ontstoken ogen, slecht of niet willen eten, sloom en soms hebben ze koorts.
Oorzaken?
- Niesziekte wordt meestal veroorzaakt door een of meerdere virussen. Soms komt er ook nog een bacterie bij.
- Vaccinatie kan voorkomen dat de kat niesziekte krijgt. Mocht de kat toch niesziekte krijgen dan zullen ze minder ziek worden.
Is dit een spoedgeval?
- Nee, dit is geen spoedgeval. Aangezien katten met niesziekte vaak minder goed kunnen ruiken, wordt er vaak gezien dat ze ook slechter gaan eten. Daarom is het wel verstandig om op consult te komen.
Bij een drachtige kat is het belangrijk dat u goed voorbereid bent op wat gaat komen. Er zijn bij ons informatiebrieven beschikbaar over het normale verloop van de geboorte en over de zorg voor kittens na de bevalling.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
Een gemiddelde dracht van een kat duurt gemiddeld 63 tot 65 (58-72) dagen. Grotere nesten worden korter gedragen dan kleinere nesten.
Voortekenen van de geboorte
Het begin van de geboorte van kittens kan aan verschillende signalen afgeleid worden. Het gedrag van de poes veranderd, ze wordt onrustig, gaat meer hijgen, graven en krabben. Ze zal minder eetlust hebben, ook produceren
ze vaker ontlasting en urine. Vanaf 2 dagen voor de bevalling kunt u heldere en slijmerige uivloeiing zien. Op het moment dat de ontsluitingsfase begonnen is kan het lichtgroen of zelfs bloederig zijn. Ze zal dan ook vaker aan de vulva gaan likken.
Normale verloop van de geboorte
Gemiddeld genomen duurt de bevalling van een poes die meerdere bevallingen heeft meegemaakt korter dan bij een poes die voor de eerste keer moet bevallen. Het is daarnaast ook sterk afhankelijk van het aantal en de grootte van de kittens. Op het eerste kitten wordt meestal langer geperst dan de volgende (15 tot 45 minuten). Het eerste kitten moet namelijk het geboortekanaal oprekken. Het persen kunt u zien aan de buikspieren van de moeder die dan stevig samentrekken tijdens de weeën.
Tussen twee kittens zit gemiddeld 45 minuten, maar dit kan tot een paar uur oplopen. Soms kan de poes in deze tussenliggende periode in slaap vallen. Ongeveer de helft van de kittens worden geboren met het hoofdje eerst, de
andere helft in een stuitligging (achterzijde eerst). Bij poezen verloopt de bevalling vrijwel altijd zonder grote problemen, er hoeft dan ook zelden te worden geholpen of ingegrepen. Het is belangrijk om de poes tijdens dit hele proces zo veel mogelijk rust te geven. Onrust (bijvoorbeeld te veel geluid, veel aanwezige mensen of te veel aanraken of onderzoeken van de poes) kan leiden tot het stilvallen van een geboorte met alle gevolgen van dien. In een heel enkel geval zijn de kittens heel groot of komen afwijkende liggingen voor, deze kunnen er soms voor zorgen dat de geboorte stil komt te liggen en het niet zonder hulp van een eigenaar of dierenarts geboren kan worden.
Wat is afwijkend? (SPOED!)
- Wanneer de poes meer dan 30minuten (bij de eerste kan dit langer duren) aan het persen is en er geen kitten geboren wordt.
- Als een kitten deels uit de vulva hangt en er geen vordering is met persen.
- Als de poes al 1 uur zwak aan het persen en er geen vordering plaatsvindt. Het is in dit geval ook mogelijk dat er geen kittens meer in de baarmoeder zitten.
- Als de poes ziekteverschijnselen vertoond.
- Als er abnormale uitvloeiing te zien is. Stinkende of donkere uitvloeiing.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Bij een kat met nierproblemen zie je een kat die veel drinkt en veel plast. De kat kan braken en is soms kieskeurig met eten en/of wilt slecht eten.
- Vaak zie je dat de kat veel gewicht verliest.
Oorzaken?
- Door een verminderde functie van de nieren kan de kat zijn urine niet meer goed concentreren. Hierdoor gaat de kat meer plassen.
- Doordat de kat meer gaat plassen, zal hij meer gaan drinken om het verlies van extra vocht te compenseren. Daarom mag het water nooit beperkt worden.
- Doordat de nieren niet goed meer werken kan de kat zijn afvalstoffen niet goed kwijt. Hierdoor wordt de kat misselijk, zal minder willen eten en gaan braken.
Is dit een spoedgeval?
- Nee, dit is geen spoedgeval, maar aangezien het de kat veel ongemak geeft is het verstandig op consult te komen.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
-
Eén of beide ogen van de kat kunnen rood zijn. Vaak knijpt de kat met de ogen, dit gaat vaak gepaard met vieze uitvloeiing.
Oorzaken voor oogproblemen?
- Oogproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Bij jonge katten wordt een oogontsteking vaak door een virus veroorzaakt. Maar een beschadiging van het oog door trauma of vechten kan ook het probleem veroorzaken.
Is dit een spoedgeval?
- Bij een trauma met duidelijke beschadiging van het oog en/of ooglid is het wel een spoed geval, maar meestal kan het wachten tot openingstijden voor een afspraak. Aangezien een kat maar 2 ogen heeft is het advies om bij twijfel contact op te nemen.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Bij een te snel werkende schildklier gaat de kat veel eten, drinken en plassen. Ondanks deze goede eetlust, valt de kat toch af. De kat is vaak actief of onrustig.
Oorzaken?
- De te snel werkende schildklier kan komen door een (meestal) goedaardig tumortje in de schildklier. Er worden dan te veel schildklierhormonen aangemaakt.
- Door het teveel aan schildklierhormonen gaat ‘de motor van het lichaam’ te snel werken. Hierdoor gaat de hartslag omhoog en voelt de kat zich opgejaagd.
Is dit een spoedgeval?
- Nee, dit is geen spoedgeval. Echter is het wel verstandig om een afspraak te maken voor onderzoek en eventuele behandeling.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Bij een kat met suikerziekte of diabetes drinkt de kat veel en plast de kat veel. Ook zien we dat de kat veel honger heeft. Ondanks de goede eetlust valt de kat af.
Oorzaken?
- Katten met overgewicht hebben een hoger risico op het ontwikkelen van suikerziekte. Katten die weinig bewegen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van suikerziekte.
-
Bepaalde medicijnen, zoals prednison en de poezenpil kunnen suikerziekte veroorzaken.
- Een kat met alvleesklierontsteking heeft ook meer risico op suikerziekte.
Is dit een spoedgeval?
- Dit is geen spoedgeval, maar wel een aandoening die behandeld moet worden. Het advies is om op korte termijn een afspraak te maken.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
-
Uw kat kan gebeten worden door een ander dier of op een andere manier een verwonding oplopen. Over het algemeen zijn bijtwonden ‘vieze’ wonden. Het is niet altijd gemakkelijk te beoordelen of een wond diep is of niet. Het kan voorkomen dat de schade onder de huid groter is dan van buitenaf zichtbaar is. Een enkele keer kan een wond heftig bloeden.
Is dit een spoedgeval?
-
Het is verstandig om contact op te nemen om te overleggen of het nodig is om direct te komen. Bijvoorbeeld als de wond erg groot is, het recent gebeurt is, indien uw kat benauwd is of als hij erg veel pijn heeft is het zeker een spoedgeval.
-
Hechten van wonden dient binnen enkele uren te gebeuren.
-
Soms kan een bijtwond oppervlakkig mee lijken te vallen maar is er onderhuids veel stuk!
Meest voorkomende aandoeningen
KONIJN
Konijnen zijn meesters in het verbloemen van symptomen!
Het zijn namelijk prooidieren, een konijn zal tot het laatste proberen te verbloemen dat hij ziek is en toont zelden pijn. Verschijnselen waaraan u kunt zien dat uw konijn heel ziek is zijn:
– Uw konijn stopt met eten
– Uw konijn zit stil in een hoekje
– Heeft geen ontlasting meer of plakpoep
– Vermagerd.
Ziet u één of meerdere van bovenstaande verschijnselen dan is het zaak dat u meteen contact opneemt!
Wist u dat een konijn dat 1 dag niet gegeten heeft een spoedgeval is?!
-
Diarree uit zich in afwijkende ontlasting, dus te dun, verschillende grootte poepjes of het vinden van dikke darm keutels. Ook krijgen konijnen met diarree vaak een vieze achterhand. Het is dan ook aan te raden om uw konijn regelmatig op te tillen en hierop te checken.
Oorzaken?
- De meest voorkomende oorzaak is voeding. Te veel biks en te weinig ruwvoer is een veelvoorkomende oorzaak, maar ook te veel aan groentes en fruit kan dit veroorzaken. Naast voeding moet ook worden gedacht aan parasieten zoals coccidiose en pinwormen of overgewicht.
Is dit een spoedgeval?
-
Indien uw konijn ook is gestopt met eten is het een spoedgeval. Indien dit niet het geval is dient u wel zo snel mogelijk contact op te nemen om te voorkomen dat uw konijn een stilliggend maagdarmkanaal krijgt. Hier kan uw konijn namelijk aan overlijden.
- Wanneer konijnen last hebben van het gebit zullen ze vaak stoppen met eten. Ook wordt vaak een natte kin en plakpoep gezien. Als een gebitsprobleem langer aanhoudt zal uw konijn ook vermageren
- Indien het een probleem van de snijtanden betreft kunt u te lange of een afwijkende stand zien als u een van de lippen optrekt. Kiezen zijn alleen door de dierenarts te beoordelen
Oorzaken?
- Onvoldoende opname van calcium en vitamine D door verkeerde voeding zoals een gemengd dieet.
- Afwijkende stand van het gebit.
Is dit een spoedgeval?
-
Ja, een konijn dat stopt met eten ten gevolge van gebitsproblemen is een spoedgeval. U dient dan contact op te nemen met de praktijk. Indien uw konijn nog eet is het geen spoedgeval, maar wel zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen om te voorkomen dat het wel een spoedgeval wordt.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Vaak merkt men pas laat op dat een konijn last heeft van maden, namelijk als men maden ziet. Echter, indien uw konijn stopt met eten, stil in een hoekje gaat zitten of plakpoep en/of een vieze achterhand heeft moeten bij u in de lente en zomerperiode de alarmbellen al gaan rinkelen.
Oorzaken?
-
In de lente en zomer zijn veel konijnen slachtoffer van de groene vleesvlieg. Deze vlieg legt namelijk eitjes in de vacht van het konijn. De larve die hier uitkomen eten het konijn levend op.
- Een groot risicofactor is een vieze achterhand met urine of ontlasting, maar ook wondjes. Dit trekt de vliegen aan.
- Het is daarom heel belangrijk om tijdens de lente en zomer elke dag uw konijn op te tillen en te checken op een vieze achterhand en maden.
Is dit een spoedgeval?
- Ja, dit is een spoedgeval!
In veel gevallen komt men er te laat achter en is het konijn al zodanig opgegeten dat ze moeten worden ingeslapen. Dus ook al ziet u maar 1 made, neem gelijk contact op en wacht niet tot morgen! Vaak zitten er onder de vacht vele maden die u in eerste instantie niet ziet.
-
Eén of beide ogen van het konijn kunnen rood zijn. Vaak knijpt het konijn met de ogen, dit gaat vaak gepaard met vieze uitvloeiing.
Oorzaken?
- Een konijn kan last hebben van zijn ogen door een bacteriële ontsteking, maar ook door een beschadiging van het oog. Een andere veel voorkomende onderliggende oorzaak van een ontstoken oog is een verstopte traanbuis.
Is dit een spoedgeval?
- Dit is geen spoedgeval. Het beste kunt u zo snel mogelijk binnen reguliere werktijden een afspraak maken bij onze dierenarts om uw konijn te laten onderzoeken en behandelen.
Wat zie ik (oftewel wat zijn de symptomen)?
- Indien een konijn kreupel loopt kan dit komen door zere hakken. Hierbij is de huid onder de hak ontstoken. Vaak begint het alleen met een kale, rode huid. Vaak merkt u in dit stadium niks aan uw konijn. Echter als het probleem langer bestaat kan ook het bot gaan ontsteken en in het slechtste geval moet de hele poot dan worden verwijderd. Het is dan ook verstandig om tijdig aan de bel te trekken als u dit opmerkt.
Oorzaken?
- Risicofactoren zijn o.a. een harde ondergrond en overgewicht.
Is dit een spoedgeval?
- Dit is geen spoedgeval. Het beste kunt u een afspraak maken bij onze dierenarts om uw konijn te laten onderzoeken en behandelen.
- Naast een vieze neus ziet men vaak dat het konijn moet niezen, vieze voorpootjes heeft door het wassen van de snotneus en/of benauwd is.
Oorzaken?
- De bacterie Pasteurella Multocida is een bekende oorzaak van snotneuzen bij konijnen. Andere oorzaken zijn o.a. stof, een vreemd voorwerp zoals gras maar ook tand en kieswortelproblemen.
Is dit een spoedgeval?
-
Indien uw konijn ook is gestopt met eten of benauwd is, is het een spoedgeval. Wanneer dit niet het geval is dient u wel zo snel mogelijk contact op te nemen om te voorkomen dat uw konijn een longontsteking krijgt. Hier kan uw konijn namelijk aan overlijden.
-
De meest voorkomende verschijningsvariant is de neurologische variant. Dit uit zich vaak in tollen rondom de as, scheve kop en/of een verlamde achterhand. Ook kunnen de ogen heen en weer schieten van links naar rechts of andersom. Naast de neurologische variant kan uw konijn ook oogafwijkingen of plasklachten krijgen. We zien ook dat een konijn kan vermageren.
Oorzaken?
- E. Cuniculi is een protozoaire ziekte, dat is een eencellig organisme. Dit eencellige organisme dragen veel konijn bij zich zonder er last van te hebben. Komt een konijn echter in een stressvolle situatie dan kan deze parasiet zich gaan vermeerderen waardoor het konijn wel ziek wordt en bovenstaande klachten gaat vertonen.
Is dit een spoedgeval?
- De neurologische variant is een spoedgeval. In alle andere gevallen dient wel snel contact op worden genomen met de dierenarts omdat een konijn hierdoor kan stoppen met eten (wat wel een spoedgeval is).
Algemene tips konijn
Konijnen zijn breekbare dieren. Let bij het oppakken van uw konijn altijd goed op dat u zijn kont en rug goed ondersteund. Bij het niet correct vasthouden kan het konijn zich pijn doen of proberen weg te springen waardoor het konijn kan vallen. Er komen helaas regelmatig konijnen op de praktijk die een poot of zelfs hun rug hebben gebroken doordat ze zijn gevallen. Indien uw kind een konijn oppakt laat dit dan alleen onder ouderlijk toezicht plaats vinden.
Ook konijnen kunnen net zoals honden en katten last krijgen van te lange nagels. Komen ze onder de beharing uit, dan zijn ze te lang en moeten ze worden geknipt met een nagelschaartje voor dieren. U kunt ook de nagels van uw konijn bij ons op de praktijk laten knippen.