Blog

oktober 5, 2018

Vuurwerkangst bij honden

Ieder jaar is het een terugkerend probleem. Het geknal barst los, maar de hond of kat kruipt weg of raakt zelfs in paniek. Vuurwerk kan bij onze huisdieren veel stress en angst veroorzaken. Om angst en stress rond Oud & Nieuw te verminderen is het heel belangrijk om niet pas in december hierover na te denken, maar al te beginnen vanaf oktober!

Een heel belangrijke factor in het voorkomen of verminderen van angst en stress bij huisdieren is namelijk gedragstraining. Het is heel verstandig om je huisdier langzaam te laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Hiervoor heb je speciale CD’s, apps, of je kunt ze van internet downloaden:

https://www.dogstrust.org.uk/help-advice/dog-behaviour-health/sound-therapy-for-pets

Bij het trainen is het heel belangrijk dat je de geluiden niet te snel te hard zet. Zet het volume op een niveau waarbij je geen stress-signalen merkt bij je huisdier. Ga ondertussen iets leuks doen met je dier, bijvoorbeeld een spelletje of geef hem snoepjes. Dit versterkt de positieve ervaring die je dier heeft. Zorg dat dit spel/belonen niet te lang duurt (10 minuten op een dag) en herhaal het op verschillende dagen en momenten, waarbij je het volume steeds iets harder zet. Het is nooit de bedoeling dat je vuurwerkhuisdier angst of stress ervaart! Als dit zo is staat het geluid dus te hard. Stress signalen zijn bijvoorbeeld hijgen, vocaliseren (mauwen/blaffen), smakken, gapen, snelle bewegingen maken met de tong, pootje heffen etc..

Als dit goed gaat kun je knallende voorwerpen zoals een klapperpistool of trekrotjes introduceren. Hierbij speelt niet alleen het geluid, maar ook de geur een rol. Begin altijd op grote afstand van het dier, en probeer langzaam van dag tot dag de afstand te verkleinen.

Daarnaast is het mogelijk om vuurwerktraining te volgen bij een trainingsschool. Individuele lessen helpen vaak beter dan een groepsles. Begin hier op tijd mee!

Voorkomen is beter dan genezen!

Vanaf 4 weken van te voren kunnen naast het trainen andere kalmerende middelen worden gebruik. Het gaat hier niet om medicatie, maar om rustgevende voeding en/of voedingssupplementen:

 • Speciale voeding

Onderzoek heeft aangetoond dat stress bij de hond verlaagd kan worden door bepaalde voedingsstoffen aan de voeding toe te voegen. Het dieet bevat alfa-casozepine, een stof afkomstig uit melk die een rustgevende werking heeft. Daarnaast is er L-tryptofaan (een bouwstof van eiwitten) aan toegevoegd en dit heeft een positief effect op bepaalde gemoedstoestanden zoals onrust en angst, de eetlust en het slaapgedrag. Daarnaast is het zo dat stress lichamelijke klachten kan geven. Het dieet ondersteunt de spijsvertering, huid en urinewegen (organen die bij stress minder goed functioneren). Het dieet wordt een paar dagen met de eigen voeding gemengd om dan uiterlijk 3 weken voor oud & nieuw volledig op speciale voeding over te zijn. Schakel een week na oud & nieuw weer rustig op de eigen voeding over.

 • Zilkene

Een speciaal dieet is geen geschikte voeding voor honden die een nier, hart of alvleesklier-aandoening hebben. Ook als uw hond al op speciale voeding staat is een verandering van dieet niet mogelijk.
Dan kan het voedingssupplement Zylkene® gegeven worden. De capsules bevatten het melkeiwit wat ook aanwezig is in het dieet (alfa-casozepine) dat rustgevend werkt. De eerste week van december wordt gestart met het geven van de capsules (1 maal daags). De capsules mogen geopend worden zodat het poeder over het voer gestrooid kan worden.

 • Telizen

Als uw hond angstig is, maar verder nog wel normaal functioneert, dan kunt u overwegen om Telizen® te geven. Hier zit L-theanine in, een stof die in groene thee zit en dat werkt rustgevend bij honden.

 

Vanaf 2 weken van te voren kunnen rustgevende verdampers worden gebruikt.

 • Adaptil (hond) en Feliway (kat)

Verspreiden rustgevende geurstoffen. Deze geurstoffen heten feromonen, dit zijn kalmerende en herkenbare geuren voor uw huisdier waardoor hij zich meer op zijn gemak gaat voelen en minder angstig is. U doet de verdamper in het stopcontact in de kamer waarin uw huisdier zich bevindt. De verdamper wordt afgeraden aan honden en katten die bekend zijn met luchtwegproblemen, omdat het de luchtwegen kan prikkelen.

 

Op oudjaarsavond

 • Alprazolam (oa. Xanax®)

Wordt gebruikt bij honden en katten als kalmeringsmiddel en angstverminderend middel. Alprazolam is een medicijn dat bedoeld is voor mensen. Er is echter veel ervaring met het gebruik van alprazolam bij honden en katten.

 • Thundershirt
  Het thundershirt geeft een zachte, constante druk. Dit heeft een kalmerend effect voor de meeste honden. Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van het Thundershirt.

 

hond-vuurwerkOud & Nieuw Tips

 • Trainen, trainen, trainen! Begin hier zo vroeg mogelijk mee
 • Houd dieren binnen en sluit de ramen en gordijnen, sluit ook het kattenluik
 • Laat je hond aangelijnd uit
 • Zet binnen de radio of de televisie aan, dit dempt geluiden van buiten
 • Doe (voer)spelletjes met je huisdier of geef hem of haar wat vaker kleine beetjes eten

Wat wel en juist niet doen bij een angstige hond

Wel doen:

 • Thuis zijn
 • Een plek geven om te schuilen. Dit kan bijvoorbeeld in een andere kamer zijn, onder het bed, in de bench, in de badkamer of onder de bank. Hang als dat kan een deken voor de schuilplaats
 • Als je dier ervoor kiest om bij jou te ‘schuilen’ sta dit dan ook toe
 • Rustig tegen hem praten
 • Behandel je huisdier zoals je normaal ook doet

Niet doen:

 • Overdreven aandacht schenken (aaien, geruststellen)
 • Je dier negeren (dit doe je normaal ook niet)
 • Je dier straffen als hij angstig is
 • Hem dwingen in een omgeving te zijn waar hij liever niet is

 

Voor vragen kunt u altijd terecht bij onze medewerkers in de praktijken
of neem contact op met Barneveld: 0342-418080 of Harskamp: 0318-456275.

Algemeen nieuws, Nieuws Gezelschapsdieren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *