Blog

juni 16, 2017

Patiënt van de maand mei

Balou is een Ragdoll poesje van één jaar oud. De eigenaar van Balou wilde heel graag in de toekomst een nestje van haar. De eigenaar kwam bij ons omdat Balou iets was file3afgevallen en aan de kleine kant bleef, daarnaast leek ze niet helemaal lekker in haar vel te zitten. Dit bracht haar aan het twijfelen of Balou wel geschikt zou zijn om een nestje mee te fokken. Ze wilde dan ook graag dat we haar zouden onderzoeken en eventueel bloed zouden afnemen. Eenmaal op de tafel voelden we bij lichamelijk onderzoek een bult in haar buik, van ongeveer 6cm doorsnee. Deze bult zat ter hoogte van haar maag en we hadden extra onderzoeken nodig om te kijken wat dit was. We filehebben een röntgenfoto van Balou haar buik gemaakt, hierop konden we helaas nog niet zien wat er in de maag zat. De volgende stap was het maken van een echo. Met een echo kan je veel dingen in beeld brengen, maar bijvoorbeeld plastic, metaal of lucht daar komt de echo niet doorheen. In dit geval kon de echo er niet doorheen, waardoor we alleen een grote zwarte plek in haar maag zagen. Balou had dus waarschijnlijk iets opgegeten. Omdat we zeker wisten dat er iets in haar maag zat en dat er niet zelf uit komt via braken of de ontlasting, moesten we Balou opereren. De volgende dag was ze direct aan de beurt. Bij het open maken van haar maag, was er iets groots zwarts zichtbaar, bestaande uit verschillende zachte uitsteeksels. Nadat we dat eruit hadden gehaald, hebben we haar maag en buik weer dichtgemaakt.

file1

Bij het uit elkaar halen van het kluwen, bleken dit allemaal haarelastiekjes te zijn, 25 om precies te zijn! Katten zijn dieren die niet vaak gekke dingen op eten, maar elastiekjes en touwtjes vinden ze vaak wel erg interessant. De kunnen voor ernstige problemen zorgen als deze in de maag of darmen terecht komen.

Ondertussen gaat het weer heel goed met Balou, de eigenaresse heeft haar dochters een limiet aan elastiekjes opgelegd en de opdracht deze elke avond netjes in een pot te stoppen, zodat Balou niet opnieuw alle elastiekjes laat verdwijnen.

 

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *