Blog

mei 12, 2018

Patiënt van de maand maart

Snoop Dog is een dwergkonijntje van 10 jaar oud die geregeld bij ons langs komt in verband met haar gebit. Gebitsproblemen zien we geregeld bij konijnen, dit kan verschillende oorzaken hebben.

Een konijnengebit bestaat uit 4 snijtanden, 20 kiezen en 2 stifttanden (kleine tandjes achter de boven snijtanden). De wortels van de kiezen en tanden zijn erg lang. Wat u als snijtand kunt zien is ongeveer 1/3e van de totale tand, de wortel is ongeveer 2/3e van de snoopdogtotale tand. Tanden en kiezen van een konijn groeien het hele leven door. Bij een normaal gebit staan de snijtanden zo tegenover elkaar dat zowel de snijtanden als de stifttandjes worden afgesleten tijdens het kauwen. Konijnen malen hun voeding, hun kiezen schuiven hiermee horizontaal over elkaar, waardoor de kiezen ook netjes slijten.

Het kan gebeuren dat de groei en slijtage van de tanden en/of kiezen  niet in evenwicht zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar voeding is hierbij een hele belangrijke factor.

Als een konijn gemengd voer krijgt, zien we dat er een te kort aan calcium kan ontstaan in het bloed. Er zal dan extra calcium uit de botten worden gehaald, waaronder het kaakbot. Hierdoor wordt het bot te zwak, waardoor tanden en kiezen niet meer strak in de kaak vast staan en kunnen bewegen. Dit kan leiden tot een verkeerde stand van de tanden en kiezen (malocclusie) en daarmee een afwijkende slijtage van het gebit. Ook kunnen er hierdoor problemen ontstaan met de wortels van het gebit, waardoor er kaakabcessen kunnen ontstaan. Deze abcessen zijn bij konijnen lastig te behandelen, dus is het belangrijk deze zoveel mogelijk te voorkomen.

snoop-dogTe veel calcium is daarentegen ook niet goed, omdat daar ernstige blaasproblemen door kunnen ontwikkelen. Een goede balans in de voeding is dus van belang.

De juiste voeding bestaat uit veel hooi, groenvoer en beperkte hoeveelheid biks (de saaie bruine brokjes).

Ook door trauma kunnen afwijkingen ontstaan. Een kaak kan breken waardoor deze iets scheef komt te staan of een kies of tand kan afbreken. Omdat gebitselementen het hele leven doorgroeien, kunnen afgebroken elementen terug groeien. Door het trauma is het mogelijk dat dit element dan scheef terug groeit.

Ook kunnen konijnen een aangeboren afwijking hebben waardoor de kaken niet goed op elkaar aansluiten. Vaak zie je dan op jonge leeftijd al problemen.

Wanneer er afwijkingen zijn aan de stand van de tanden, zullen de bovensnijtanden krom de bek in gaan groeien. De ondertanden groeien bij verkeerde stand juist uit de bek en zullen de bovenlip of zelfs de neus gaan raken. Het bekje kan meestal niet goed worden gesloten, waardoor de kiezen niet goed kunnen afslijten.

Als door een afwijkende stand kiezen niet goed kunnen afslijten, kunnen er haken ontstaan. De kiezen in de bovenkaak krijgen haken aan de buitenzijde, waardoor er puntjes in de wang prikken. De kiezen in de onderkaak krijgen haken aan de binnenzijde, waardoor er puntjes in de tong prikken.

Konijnen kunnen door gebitsproblemen minder goed gaan eten, speekselen, oog en neusuitvloeiing krijgen, zwelling aan de kop kan worden gezien of ze kunnen gaan vermageren.

Als alleen de snijtanden afwijkend zijn, kunnen we deze meestal wakker bijslijpen. Knippen van de snijtanden is gevaarlijk, omdat tanden en wortels kunnen splijten, hierdoor kunnen meer problemen en vooral pijn ontstaan. We kunnen niet bij de kiezen als een konijn wakker is, omdat de wangen vrij smal zijn en de tong erg in de weg zit. Daarom kunnen we kiezen alleen vlak slijpen onder narcose.

gebit-voorBij Snoop dog merkten de eigenaren dat ze wat minder goed ging eten. Bij lichamelijk onderzoek controleren de dierenartsen ook altijd het gebit. Bij Snoop Dog werd dit keer een flinke haak gezien bij haar kiezen links boven. Het is bij Snoop Dog niet precies bekend waarom haar kiezen niet recht afslijten. Ongeveer 1 keer in de 4 tot 6 maanden moet het gebit van Snoop Dog worden bijgewerkt, zodat ze weer beter gaat eten.

gebit-voor-en-na-linksOp de foto is te zien dat er links boven een flinke haak in haar wang steekt, dit is gevoelig. Op de foto ernaast is het gebit te zien, nadat de kiezen zijn geslepen.

Ondanks haar flinke leeftijd, doet ze het super en at ze vrijwel direct na de operatie weer goed. Hopelijk gaat Snoop Dog nog een lange tijd mee en we zullen haar zeker helpen als het weer nodig mocht zijn.

Algemeen nieuws, Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *