Blog

april 10, 2017

Patiënt van de maand maart

We hebben deze keer wel een heel bijzonder dier als  patiënt van de maand, namelijk een mini-varken! Joep wordt in huis gehouden en is helemaal zindelijk, hij heeft zelfs zijn eigen mand. Zijn baasje kwam bij ons omdat Joep last had van zijn rechter oog. Hij zat continue te knijpen en er was wat pus te zien in de ooghoek.

joepBij het oogonderzoek bleek dat Joep een ernstige vorm van entropion van zijn onderooglid had. Bij entropion is (een deel van) het boven of onder ooglid naar binnen gekruld. Deze afwijking zien we vaak al op jonge leeftijd, omdat het een erfelijke aandoening is.

Entropion ontstaat door verschil in kracht tussen 2 spieren in het ooglid. Daarnaast wordt het beïnvloedt door de vorm van de schedel en de oogkas en als laatste door de hoeveelheid huid rondom de ogen. In sommige gevallen is het bij één oog aanwezig, maar het kan ook aan beide ogen voorkomen.

Doordat het ooglid naar binnen krult, komen de haren van de vacht op het hoornvlies terecht. Hierdoor raakt het oog van het dier erg geïrriteerd en in ernstige gevallen zelfs beschadigd. Vaak gaan ze hierdoor erg knijpen met het oog. Joep heeft erg harde varkensharen die in zijn ogen prikten, dus u kunt uzelf wel voorstellen dat hij hier last van had.

voor-na-joep-zonder-tekstDe enige manier om entropion te verhelpen is door middel van een operatie, waarbij een stukje huid onder of boven het ooglid wordt verwijderd. Hierdoor zal het ooglid niet meer naar binnen krullen en zullen de haren niet meer in het oog prikken. Doordat de verhoudingen van de schedel en de huid kunnen veranderen wanneer het dier nog in de groei is, kan de ernst van entropion veranderen. Soms wordt het in de loop van de tijd erger, maar in enkele gevallen kan het ook minder erg worden. Het advies is daarom pas te opereren wanneer de kop volgroeid is. Helaas is het vaak nodig om al eerder te opereren omdat er een beschadiging op het hoornvlies is ontstaan.

joep-op-tafelBij Joep was er nog geen sprake van een beschadiging op het hoornvlies, waardoor de operatie een tijdje kon worden uitgesteld tot zijn kop meer volgroeid was. In die paar maanden is het entropion niet veranderd, waardoor een operatie nodig bleef. Er is over de breedte van het onderooglid een flink stuk huid weggehaald, waarna het weer netjes aan elkaar gehecht is.

Toen Joep langzaam wakker werd uit de narcose begon hij meteen al te knorren! Omdat hij niet aan de hechtingen mocht komen, moest hij een kap om. Dit vond hij niet leuk, omdat hij lekker met zijn neus over de grond wilde lopen. Het herstel verliep goed. Na 10 dagen mochten de hechtingen verwijderd worden en kon de kap weer af. Op de foto links ziet u Joep op de behandeltafel net nadat de hechtingen verwijderd zijn. Joep was ontzettend blij en zal nooit meer last hebben van die harde haren die in zijn oog prikten.

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *