Blog

april 5, 2018

Patiënt van de maand januari

Diva is een boomer van ruim 9 jaar oud, die door de eigen dierenarts naar ons is doorgestuurd omdat ze last had van haar linker achterpoot. Diva had last van een patella luxatie.

knie-1-mc-voor-dierenEen patella luxatie is een aandoening van de knie. De patella is de latijnse naam voor de knieschijf. Tijdens het buigen en strekken van de knie beweegt de knieschijf door een geultje in het bot van het bovenbeen. De vorm en diepte van dit geultje en het gewrichtskapsel wat om het kniegewricht zit, zorgen ervoor dat de knieschijf netjes blijft bewegen en niet uit het geultje kan. De knieschijf zit aan de onderkant met de kniepees vastgemaakt op de voorkant van het onderbeen.

Bij een patella luxatie is er sprake van een te los liggende  knieschijf. Het is een aangeboren afwijking, die we meestal zien bij kleine honden, maar ook bij katten. Als het geultje in het bot van het bovenbeen scheef is of niet diep genoeg, of de aanhechting van de kniepees aan het onderbeen is scheef, dan kan de knieschijf uit de geul schieten of worden getrokken. Zodra dit gebeurd verliest de hond de kracht in zijn poot en gaat daardoor hinkelen. De afbeelding hiernaast is van MC voor Dieren.

divaBij patella luxatie schiet de knieschijf vrijwel altijd naar dezelfde kant uit het geultje, het gewrichtskapsel rekt hierdoor op en de rand van het geultje slijt af. Doordat het kapsel losser wordt, kan de knieschijf ook steeds makkelijker uit de geul schieten.

Doordat de knieschijf telkens langs de rand van de geul beweegt, wordt het kraakbeen beschadigd en ontwikkelt er slijtage (artrose) in de knie. Door artrose glijdt de knieschijf minder soepel, raakt de knie geïrriteerd en wordt beweging pijnlijk. Zonder behandeling worden de afwijkingen in de knie steeds erger en neemt de kreupelheid alleen maar toe.

Een patella luxatie komt in verschillende graden van ernst voor:

  • Graad 1: de knie kan uit de geul gedrukt worden, maar zodra de knieschijf losgelaten wordt schiet hij weer terug in de geul.
  • Graad 2: de knieschijf schiet uit de geul wanneer de knie wordt gebogen en gedraaid.
  • Graad 3: de knieschijf ligt naast de geul, maar kan nog wel teruggeduwd worden.
  • Graad 4: de knieschijf ligt permanent naast de geul en is ook niet meer terug te duwen.

Om de achteruitgang van de knie en kreupelheid tegen te gaan is een operatie noodzakelijk. Afhankelijk van de afwijking aan de knie wordt bepaald welke operatie er moet worden uitgevoerd.

diva-met-kapAls het geultje in de knie niet diep genoeg is, kan dit geultje aangepast worden tijdens de operatie, waarna de knieschijf moeilijker uit het geultje kan schieten. Daarna wordt het gewrichtskapsel strakker vastgezet en indien nodig verstevigd.

Als de aanhechting van de kniepees aan het onderbeen scheef is, of het onderbeen staat zelf iets scheef, kan de aanhechting verplaatst worden, waardoor de knieschijf niet meer opzij wordt getrokken.
Bij Diva is bij beide achterpoten sprake van patella luxatie, maar links heeft Diva het meeste pijn, waardoor deze poot de voorkeur had om te opereren. De oorzaak van de patella luxatie was bij Diva een scheve aanhechting van de kniepees, waardoor de knieschijf uit het geultje wordt getrokken. Tijdens de operatie is de aanhechting verplaatst. Hierbij wordt het stukje bot van het onderbeen waar de kniepees aan vast zit losgezaagd. Daarna wordt dit stukje bot iets gekanteld en verschoven en met een schroef weer vastgezet. Vrij snel na de operatie kon Diva haar pootje alweer gebruiken. De controle wordt gedaan door de dierenarts die Diva naar ons heeft doorgestuurd, maar we gaan ervan uit dat de revalidatie periode verder heel goed verloopt en ze weer zonder te hinkelen weer door het leven zal gaan.

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *