Blog

april 26, 2018

Patiënt van de maand februari

Collin is een prachtige Berner Sennen van 11 maanden oud. De eigenaren van Collin kwamen op spreekuur, omdat Collin niet helemaal in zijn doen was. Hij was een beetje sloom en hij braakte. Bij lichamelijk onderzoek hoorden we teveel darmgeluiden, maar verder konden we geen afwijkingen aan hem vinden.

collinBraken kan bij dieren door veel verschillende oorzaken ontstaan. Het kan zijn dat er iets in het maagdarmkanaal aan de hand is, bijvoorbeeld dat hij/zij iets verkeerds gegeten heeft, maar ook tumoren in de maag of darm kunnen er voor zorgen dat ze gaan braken. Ook door aandoeningen aan andere organen kunnen dieren heel misselijk worden en gaan braken. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de nieren. Als de nieren minder goed functioneren, worden afvalstoffen minder afgevoerd ook hierdoor kunnen dieren misselijk worden. Als laatste kan iets in de hersenen spelen waardoor een dier kan gaan braken. Kortom er zijn veel verschillende oorzaken die tot braken kunnen leiden. Door lichamelijk onderzoek, het ras en de leeftijd zijn sommige oorzaken logischer dan andere, op die manier kunnen we dus al een onderscheid maken. Omdat Collin soms andere dingen eet dan zijn eigen voer, was er een grote kans dat hij iets geks had gegeten en daardoor last van zijn maag en darmen zou hebben. Om hem te ondersteunen kreeg hij een antibraakmiddel.

Twee dagen later was Collin nog steeds niet de oude, hij braakte met de medicijnen wel minder, maar nog wel een enkele keer. Dit geeft vaak aan dat er iets meer aan de hand is en we verder moeten zoeken.

Als een hond ondanks een antibraakmiddel toch nog braakt, maken we in sommige gevallen een röntgenfoto van de buik, om te zien of een hond een verstopping in zijn darmen heeft doordat hij bijvoorbeeld een steen of een speeltje heeft opgegeten. Deze röntgenfoto’s hebben we ook bij Collin gemaakt. Er was een structuur zichtbaar die een beetje afwijkend leek, maar er was geen beeld van een verstopping. Op basis van dit beeld hebben we Collin een wat sterker antibraakmiddel gegeven. Hierop leek hij te verbeteren, echter na twee dagen begon hij weer te braken. Gezien het aanhoudende braken en de toch iets verdachte structuur op de foto, hebben we in overleg met de eigenaren besloten om Collin te opereren. Dit noemen we een exploratieve laparotomie, hierbij kunnen we alle organen controleren, om te kijken of we een oorzaak van het braken kunnen vinden.file1

Bij het open maken van de buik vonden we al snel de oorzaak van de problemen. Er zat iets vast in de darm van Collin, een zogenaamd corpus alienum. Het bleek een verpakking van knijpfruit te zijn. Deze verpakking had Collin waarschijnlijk eind november al opgegeten. Op de afbeelding ziet u de verpakking zoals deze uit de darm van Collin kwam en zoals die er normaal uit ziet. Een corpus alienum kan lange tijd in de maag blijven voordat er echt problemen ontstaan. Soms kunnen dieren wat misselijk worden, voornamelijk wanneer ze een lege maag hebben. Als een corpus alienum in de darm klem komt te zitten, omdat het te groot is, kan er geen ontlasting meer door. Dit leidt ertoe dat honden gaan braken. Het corpus alienum geeft ook druk op de darmwand. Een darmwand is heel gevoelig voor druk en kan daardoor afsterven. Als dit het geval is kan dit voorwerp de darm perforeren en moeten we een stuk van de darm amputeren. Gelukkig waren we er bij Collin op tijd erbij.

file-1Collin knapte na de operatie heel snel op, hij kreeg zijn oude streken weer terug, werd weer vrolijk en vooral vloog hij weer op de etensbak af! Na 10 dagen mochten de hechtingen eruit en was Collin weer helemaal de oude. Voortaan wordt het goed oppassen dat Collin niet weer gekke dingen op eet.

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *