Blog

mei 24, 2017

Patiënt van de maand april

img_0092De patiënt van de maand april is Bobbie. Bobbie is een herder van 10 maanden oud en loopt thuis los op het terrein. Omdat ze los loopt en nog een jonge hond is, is het altijd oppassen geblazen wanneer er verkeer het terrein op komt. Helaas was Bobbie aan het rondspringen toen er een tractor het terrein op reed, wat tot een botsing leidde.

fileDe eigenaresse belde ons omdat Bobbie een wond had opgelopen. We hebben haar direct laten komen. Pas toen Bobbie er was zagen we hoe groot de wond was. De huid was kapot vanaf de heup tot aan de knie, een flinke wond dus van ongeveer 40cm. Daarnaast was er een klein wondje van 5cm op de staart en eentje van 5cm op de hak.

Bobbie heeft meteen pijnstilling gekregen. De wonden en kneuzingen deden veel pijn, dus om de wonden goed te inspecteren en hechten moest ze onder narcose. Bij de wond op het bovenbeen was de huid een stuk los komen te liggen van de onderliggende weefsels. Gelukkig bleek alleen de huid kapot te zijn en waren de spieren en andere weefsels intact.

file2Omdat de wond buiten is ontstaan, is het een vieze wond en moet er dus goed gespoeld worden. Na het onderzoeken en spoelen kon de hechtklus beginnen, wat door de grootte een tijdje in beslag nam. Vanwege de viezigheid en de grootte van de wond wordt er veel wondvocht geproduceerd, om deze reden was het noodzakelijk een drain aan te leggen. Op deze manier kan al het vocht en eventuele viezigheid uit de wond lopen.

Bobbie mocht, toen ze eenmaal weer goed wakker was, naar huis met een kap om, een drain, pijnstilling, antibiotica en 48 hechtingen rijker.

file3Na 6 dagen kon de drain eruit, omdat er geen wondvocht meer werd gevormd. Wel liep ze een beetje kreupel, maar gezien de kneuzingen die ze heeft opgelopen, was dit niet verwonderlijk. Tien dagen na het plaatsen van de hechtingen kwam Bobbie op controle. De grote wond was al mooi aan het herstellen, de hechtingen mochten eruit. De 2 kleinere wondjes op de hak en staart haalde ze telkens een stukje open, waardoor de kap nog even om moest blijven. Een week later zaten ook deze dicht en mocht de kap weer af. Wat was ze blij en wat is ze goed hersteld. Gelukkig heeft Bobbie geen blijvende schade overgehouden van deze heftige gebeurtenis!

Nieuws Gezelschapsdieren, Patiënt van de maand

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *