Blog

mei 26, 2017

Oververhitting

joekel-texelHet is weer lekker warm, heerlijk voor de meesten mensen onder ons, maar zeker niet even fijn voor onze viervoeters.

 

Er zijn twee oorzaken voor een hoge temperatuur bij honden:

 • Koorts: dit is een reactie van het lichaam op een ontsteking.
 • Oververhitting: hierbij kan de hond de warmte niet goed kwijt.

Er zijn een aantal ernstige risico’s van een te hoge temperatuur. Als de temperatuur boven de 41 graden Celsius komt, kan er schade aan organen ontstaan zoals aan de nieren, lever, hersenen en het hart.

 

Huisdieren raken vaak oververhit door omgevingsfactoren. De belangrijkste oorzaken zijn dat een hond in een te warme omgeving zit of ligt, het benauwd heeft of te actief is.

 

Onze huisdieren kunnen alleen maar zweten via hun voetzooltjes, verder bevat hun huid geen zweetklieren. Omdat honden amper kunnen zweten, krijgen ze het dus snel warm. Ze moeten de meeste warmte kwijt raken door te hijgen. Honden met korte neuzen, hebben door de nauwere luchtwegen meer moeite om de warmte kwijt te raken op deze manier en zijn dus gevoeliger voor oververhitting. Het is daarom van belang dat ze met deze warmte de mogelijkheid hebben om de schaduw op te zoeken en continu vers  water kunnen drinken. Niet alle honden gaan uit zichzelf in de schaduw liggen, het is van belang dat u als eigenaar dit in de gaten houdt en indien nodig de hond zelf naar de schaduw verplaatst.

Sommige honden vinden het heerlijk om in het water te kunnen, zwemmen of een klein badje kan dan een uitkomst zijn.

 

Met het mooie weer willen veel eigenaren lekker gaan fietsen en willen de hond meenemen. Het idee is natuurlijk erg leuk, maar de meeste honden zijn niet gewend om naast de fiets te rennen. De conditie is niet altijd optimaal en dus kan deze inspanning leiden tot oververhitting. Ook voor de voetzolen is het zeker niet verstandig om met warm weer de hond over het hete asfalt of stenen te laten rennen. Wanneer het 25 graden is, is asfalt al boven de 50graden. Er is geen afkoeling van de voetjes mogelijk en er kunnen beschadigingen of zelfs blaren ontstaan.

 

naamloosHelaas gebeurd het nog te vaak dat een dier in een auto, tent of caravan wordt achtergelaten omdat de baas even snel iets moet doen, naar de winkel bijvoorbeeld. Een paar minuten kan dan al voor ernstige problemen zorgen. Als het buiten 24 graden is, stijgt de temperatuur in de auto na 10minuten al naar 34 graden en na 30 minuten zelfs tot 43 graden. Dit gebeurd ook (in iets langer tijdsbestek) wanneer de auto in de schaduw staat! Een raampje open zetten helpt niet om deze temperatuurstijging tegen te gaan. Laat uw huisdier dus nooit alleen in de auto als het warm is.

hond-in-autoAls u een huisdier  in een  auto ziet zitten, houdt deze in de gaten en loop niet gewoon door. Wanneer de eigenaar niet snel terugkomt, kunt u de politie bellen. Indien nodig kan in overleg met de politie besloten worden een raam in te tikken. Bij warm weer kan het opsluiten van een hond binnen 10minuten leiden tot oververhitting, Als er niet snel wordt ingegrepen kan dit een dodelijke afloop hebben.

 

De verschijnselen van oververhitting zijn:

 • Hijgen
 • Kwijlen
 • Paniek
 • Rode slijmvliezen
 • Sloom zijn
 • Bewusteloos raken
 • Overlijden

 

Wat kunt u doen als er sprake is van oververhitting:

 • De hond moet uit de warmte worden gehaald en in de schaduw worden gelegd
 • Water laten drinken (geen zeewater)
 • De voetzolen nat maken met koud water of alcohol
 • Geen natte handdoeken op de hond leggen, de handdoek wordt warm door de warmte van de hond, waardoor het gaat broeien en dus niet meer zorgt voor afkoeling
 • Wanneer het om een hond gaat met een dikke vacht, is het in ernstige gevallen verstandig de hond te scheren
 • Zo snel mogelijk naar een dierenarts. In ernstige gevallen kan het nodig zijn een infuus te plaatsen om afkoeling te creëren.
 • Bij benauwde honden kan het nodig zijn deze onder narcose te brengen en een buisje in de luchtpijp te plaatsen, zodat de luchtwegen weer vrij zijn.
Algemeen nieuws, Nieuws Gezelschapsdieren
2 reacties
 1. Uitstekend!

 2. Dit is een zeer nuttig pagina. Veel interessante informatie. dank u wel

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *