Castratie

Waarom castreren?
Hengsten worden in de meeste gevallen gecastreerd. Dit omdat het dier door deze ingreep geschikter wordt voor de sport en voor recreatie. Door de castratie stopt namelijk de productie van testosteron. Dit hormoon zorgt voor het typische en ongewenste ‘ hengstengedrag’ (dominantie, dekgedrag, snel afgeleid in het bijzijn van merries, bijten, vechten met andere paarden) en voor het ontwikkelen van de typische lichaamscontouren van de hengst. Afhankelijk van de leeftijd waarop de hengst gecastreerd wordt, zal het uiterlijk meer of minder neigen naar dat van een merrie. De mate waarin de ruin hengstengedrag zal blijven vertonen heeft ook te maken met de leeftijd waarop de hengst gecastreerd wordt. Hoe vroeger de castratie plaatsvindt, hoe minder de ruin blijvend hengstengedrag zal vertonen.
Voor de gemiddelde ruiter is een ruin betrouwbaarder, rustiger en veiliger. Voor de zeer ervaren ruiter kan een hengst net dat beetje meer uitstraling en motivatie hebben dan een ruin. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat er altijd uitzonderingen zijn. Er zijn hengsten die zonder problemen tussen merries gereden kunnen worden en er zijn ruinen die altijd hengstengedrag zullen blijven vertonen.
Veel maneges en pensionstallen weigeren hengsten te huisvesten. Dus ook de stallingsomstandigheden kunnen een reden zijn om voor castratie te kiezen. Over het algemeen is het verstandig om de hengst te laten castreren, behalve als er zwaarwegende redenen zijn dit niet te doen (fokkerij).
Er zijn verschillende methodes die gekozen kunnen worden om een hengst te castreren. De paarden die binnen onze praktijk gecastreerd worden, worden ‘liggend halfbedekt’ gecastreerd. Hengsten worden thuis, in een schone omgeving geopereerd. Dat wil zeggen in een schone, droge box of in het weiland. De operatie vindt bij voorkeur plaats in het voor- en najaar. Dit i.v.m. de vliegen in de zomer, waardoor de kans op wondinfecties toeneemt en de kou in de winter. De operatie start met het toedienen van een sederend middel. Daarna wordt een infuus geplaatst, waardoor het paard onder volledige narcose zal raken. Gedurende de tijd dat het infuus loopt zal het paard gaan liggen. Nu kan het paard volledig pijnloos gecastreerd worden, wat prettig is voor het paard en veilig werken is voor de dierenarts. Bij deze methode wordt de buikholte gesloten door middel van een oplosbare hechting (ligatuur). Hierdoor loopt het paard geen risico op nabloeden of dat er stukken buikvlies of darmen naar buiten kunnen komen. De balzak zelf wordt niet dichtgehecht, zodat het wondvocht weg kan lopen. Als het paard weer staat en alles in orde is, zit de operatie erop. Van het begin tot het eind zal de operatie ongeveer een uur duren. De volgende dag zal de dierenarts het paard nog controleren op koorts en het operatiegebied nakijken. Voor veel paarden is deze methode van castreren zeer geschikt.

Ter voorbereiding van de castratie moet de hengst een geldige basisenting tegen influenza en tetanus gehad hebben. Dit omdat de castratie juist een van de momenten is waarop een infectie met tetanus opgelopen zou kunnen worden.

Voor het maken van een afspraak voor castratie, of voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze praktijk.