Orthopedie

Onder orthopedie en traumatologie vallen letsels aan de beenderen en de gewrichten, de spieren en de pezen. Deze problemen komen veel bij onze huisdieren voor. Denkt u bijvoorbeeld aan botbreuken na een aanrijding, kruisbandletsels na spel en chronische kreupelheden door artrose.

Voor zowel orthopedische problemen als met trauma patiënten bent u bij ons aan het juiste adres. Wij voeren een uitgebreid onderzoek uit naar de kreupelheid/trauma en kunnen deze aanvullen met digitale röntgenfoto’s. Als de diagnose gesteld is bepalen wij samen met u wat voor uw huisdier en uw situatie de beste behandelingsmogelijkheid is. Dit kan een bewegingsadvies, fysiotherapie, spalkverband, medicatie, maar ook een orthopedische operatie zijn.

Rontgenfoto kniegewricht hond
Röntgenfoto van het kniegewricht van een hond met kruisbandletsel.

Bij Groepspraktijk Dierenartsen worden de orthopedische ingrepen door dierenarts Erwin van Essen uitgevoerd. Wij beschikken over een moderne operatiekamer waar onder andere de volgende ingrepen kunnen worden uitgevoerd:

 • Fracturen (breuken): operatieve fixatie middels moderne plaat systemen of externe fixatie.
 • Gewrichtschirurgie:
  • Heup:
   – Bekkenkanteling (TPO)
  • Knie:
   – Voorste kruisbandletsel: laterale teugel, MMP (TTA) en TPLO
   – Chirurgisch behandeling meniscus (kraakbeenschijf)
   – Patellaluxatie (knieschijf – luxatie)
  • Schouder:
   – Arthroscopische behandeling (kijkoperatie) en chirurgie voor OCD
  • Elleboog:
   – Chirurgie voor OCD, LPC, LPA of incongruentie
  • Pols en hak:
   – Chirurgie voor OCD, bandletsel (instabiliteit) en (sub)luxaties

De orthopedische chirurgie stelt hoge eisen aan de dierenarts en zijn team, het dier en de eigenaar, de apparatuur en kwaliteit van het gebruikte materiaal en implantaat. De ingrepen vergen veel kennis en opleiding, duren soms lang en zijn daardoor kostbaar. Daarnaast is een goede nazorg en controle van groot belang voor het slagen van de ingreep.

Rontgenfoto heup bekkenoperatie

Röntgenfoto van een patiënt waarbij een heup/bekkenoperatie is uitgevoerd.

Wij behandelen wekelijks orthopedische patiënten. Enkele voorbeelden van onze orthopedische patiënten zijn; Mats, een 4 maanden oude pup die zijn kuitbeen en scheenbeen had gebroken, en Malou, waarbij we twee keer een botoperatie (TPLO) hebben uitgevoerd voor haar gescheurde voorste kruisbanden.

Mats voor na

Bovenstaande foto’s zijn de röntgenfoto’s van Mats voor en na de operatie.