Digitale röntgen (röntgenfoto’s)

Groepspraktijk Dierenartsen beschikt over een aparte ruimte die gebruikt wordt voor het maken van röntgenfoto’s van uw huisdier. In deze ruimte staat een modern röntgentoestel en digitale ontwikkeling apparatuur. Dit houdt in dat de foto’s niet meer ouderwets met chemicaliën ontwikkeld hoeven te worden, maar dat de foto’s worden uitgelezen met behulp van een computer.

Voordelen digitale röntgenfoto’s

  • 2016-06-03-01-18-02_DSC_4686

    Hogere kwaliteit

  • Sneller klaar, dus minder lange wachttijd voor u en uw huisdier
  • Eenvoudig te bewerken, waardoor we details kunnen uitvergroten
  • Foto’s hoeven minder vaak opnieuw, waardoor uw huisdier minder straling ontvangt
  • Dieren hoeven meestal niet onder narcose
  • We kunnen metingen verrichten
  • Minder chemicaliën gebruik, beter voor het milieu

Hoe werkt een röntgenfoto?

2016-06-03-01-17-32_DSC_4685Door middel van röntgenstralen kunnen wij organen van uw huisdier in beeld brengen. De elektromagnetische stralen dringen gemakkelijk door zacht weefsel, maar niet door harder weefsel.  Röntgenfoto’s zijn uitermate geschikt voor het beoordelen van botten. Ook maag/blaasstenen, hart en longen, de buik en gewrichten kunnen we goed beoordelen op de foto’s.  Voor het maken van röntgenfoto’s van het gebit beschikken wij over een extra röntgenapparaat dat hier speciaal voor is ontwikkeld.

Over het algemeen hoeft uw huisdier niet onder narcose voor het maken van de röntgenfoto’s. De foto’s zullen worden gemaakt door onze paraveterinaire medewerkers. Zij beschermen zich goed tegen de strooistraling die vrijkomt. Zij dragen speciale loodschorten, loodhandschoenen en schildklierbeschermers. U kunt zelf niet bij het maken van de röntgenfoto’s aanwezig zijn.

Teveel röntgenstraling is niet gezond voor uw huisdier, maar bij het maken van de foto’s van uw dier valt de dosis straling ruim binnen de veiligheidsmarges. Vandaar dat het niet schadelijk is voor uw huisdier, zelfs als er relatief veel foto’s worden genomen.

Rontgenfoto poot Rontgenfoto buik
Röntgenfoto’s van een poot en de borstholte van een patiënt.