Bloedonderzoek

Bloedonderzoek

In ons eigen laboratorium kunnen we uitgebreid bloedonderzoek uitvoeren. Sinds januari 2017 is dit nog verder uitgebreid. Van de meeste onderzoeken hebben we binnen 20 minuten al de uitslag, die we dan gelijk met u kunnen bespreken.

idexx

Veel verschillende onderzoeken zijn bij ons mogelijk:

  • Klinische chemie
  • Hematologie
  • Immunologie
  • Endocrinologie

Klinische chemie

Dit geeft ons meer informatie over verschillende aandoeningen aan de organen. Zo kunnen we onder andere kijken naar de hoeveelheid glucose (suiker), eiwitten, enzymen en zouten in het bloed. Dit geeft ons informatie over bijvoorbeeld de werking van de nieren en de lever. Sinds de uitbreiding van onze apparatuur hebben wij onder andere ook de mogelijkheid om fructosamine te testen. Deze waarde verteld ons meer over de glucosewaarden over langere tijd, waarmee wij de definitieve diagnose voor suikerziekte in huis kunnen vaststellen.

Hematologie

Hematologie is het onderzoek naar bloedcellen. Zo kunnen we zien hoeveel rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes er in het bloed aanwezig zijn en of deze cellen afwijken qua vorm. Dit geeft ons veel informatie over eventuele bloedarmoede, ontstekingen en de bloedstolling.

Immunologie

Bij immunologisch onderzoek wordt er gekeken naar antistoffen in het bloed tegen bepaalde ziekteverwekkers. Zo kunnen wij testen of uw huisdier positief is op bijvoorbeeld parvo of katten leukemie.

Endocrinologie

Bij endocrinologisch onderzoek kunnen we ziektes opsporen die te maken hebben met hormonen. Hormonen zijn in lage hoeveelheden aanwezig, maar door de secure apparatuur is het mogelijk dit erg nauwkeurig te meten. Ziektes die hiermee op te sporen zijn, zijn bijvoorbeeld een te traag of te snel werkende schildklier.

Van sommige medicaties is het tijdens behandeling belangrijk om de hoeveelheid ervan in het bloed te meten, zodat de dosering eventueel kan worden aangepast. Dit geldt bijvoorbeeld voor de behandeling van honden met epilepsie.

Een aantal bepalingen kunnen wij niet zelf onderzoeken, hiervoor sturen wij het bloed naar een laboratorium in Duitsland. In de meeste gevallen is de uitslag hiervan binnen 1 of 2 dagen bekend.

Voor honden en katten boven de 7 jaar bieden wij een jaarlijkse honden-seniorencheck of katten- seniorencheck aan, waarbij we een uitgebreid lichamelijk en bloedonderzoek uitvoeren. Zo kunnen we de belangrijkste orgaanfuncties controleren. Door vroege diagnostiek kan vaak de ontwikkeling van ouderdomsproblemen worden vertraagd of voorkomen.