Blog

april 13, 2018

19 april vaccinatiespreekuur konijnen

Er zijn 3 heel vervelende virussen die dodelijk zijn voor uw konijn, één daarvan is RHD, waarover u meer kunt lezen in dit artikel van het LICG. Gelukkig kunnen we konijnen goed beschermen voor deze 3 virussen door ze te vaccineren.

img-20140704-wa0015Donderdagavond 19 april organiseren wij op onze praktijk in Barneveld een konijnen spreekuur op afspraak. Omdat de grotere verpakkingen van deze entstof zeer beperkt houdbaar zijn na aanbreken (enkele uren) proberen we zoveel mogelijk konijnen te enten op 1 spreekuur. Kunt u 19 april niet dan hebben we de entstof ook in aparte verpakkingen per stuk dus kunt u een afspraak maken op een ander moment. Voordeel van het gebruik van de grotere verpakkingen entstof op het konijnenspreekuur is dat deze veel goedkoper is dan de entstof die per doses verpakt zit. Dus ook een voordeel voor u als eigenaar.

Ons advies is om altijd te enten tegen alledrie de virussen; Myxomatose, RHD1 en RHD2, ook voor konijnen die binnen zitten. Dit omdat u als eigenaar het virus onder uw schoenen mee naar binnen kunt nemen.

img-20140704-wa0028De ziektes worden overgebracht door insecten, waardoor de infectiedruk in het voorjaar toeneemt. Dat wil dus zeggen dat konijnen in het voorjaar, maar vooral in de zomer een hogere kans hebben om de ziektes op te lopen. In 2017 was het vaccin tegen RHD2 moeilijk te bemachtigen. Gelukkig was deze in juli 2017 eindelijk voorradig en hebben we zo snel mogelijk een konijnenspreekuur georganiseerd. Omdat de kans op infectie in het voorjaar toe gaat nemen, heeft het de voorkeur om in het voorjaar uw konijn(en)te vaccineren. Ook de eigenaren met konijnen die in juli 2017 zijn gevaccineerd, adviseren wij in het voorjaar 2018 weer te vaccineren, zodat deze konijnen ook voldoende beschermd zijn op het moment dat de kans op infectie het grootst is.

De vaccinaties bieden voor een heel jaar bescherming. Konijnen kunnen vanaf 5 weken leeftijd gevaccineerd worden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de praktijk. 0342-418080

Acties, Algemeen nieuws, Nieuws Gezelschapsdieren

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *